Újra „bejelentkezhet” a magyar munkaerőért a külföld

 

A "migrációs kudarc" miatt újra nőhet a magyar munkaerő iránti külföldi igény - írja pénteki számában a Magyar Idők, amelynek Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az elvándorlás megakadályozásával kapcsolatban azt mondta: folytatni kell a fizetésemelést, akár úgy is, hogy a kormány nagyobb arányú adócsökkentést vállal, a cégek pedig jövőre is húsz százalék körül növelik a szakmunkások juttatásait.

Parragh László a lapnak elmondta: a német partnereikkel folytatott beszélgetésekből azt tűnt ki, az ottani nagyvállalatok hiába reménykedtek, hogy az érkezők legalább részben megoldhatják a munkaerő-problémákat. A német és a környező országok munkaerőpiacának éhsége egyre nő, és feltehetően most is Kelet-Közép-Európa felé fognak tekinteni.

Emlékeztetett arra, hogy Kelet-Közép-Európában erős béremelés kezdődött, de ha az EU más tagállamai nagyobb létszámban akarnak munkást toborozni, akkor emelni kell a mostani béreken is.

Tavaly a magyar kormány, a vállalkozások és a munkavállalók képviselői bérmegállapodást kötöttek: az állam idén 5, jövőre 2 százalékpontnyi tehermérséklést vállalt magára, cserébe 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 25 százalékkal a szakmunkás-bérminimum, 2018-ra pedig 8 és 12 százalékos növelésben egyeztek meg a felek.

A kamarai vezető szerint, ha év végén lehetségesnek tűnik, növelni kell a bérfelzárkóztatás tempóját, amit a megszabottnál jelentősebb adócsökkentés kísérhetne.