Még tovább nőhetnek a bérek

 

298 ezer 300 forint már az átlagfizetés. Ez csaknem 13 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Azt mondják az elemzők, hogy a következő hónapokban is maradhat ez a kedvező tendencia. Vannak, akik úgy számolnak, hogy az inflációt is figyelembe véve 10 százalékkal emelkedhet idén a fizetések vásárlóértéke - ilyenre a 2000-es évek elején volt példa legutóbb.

Egy 230 lakásos társasház épül Debrecenben. Több mint százan dolgoznak rajta. Az építőipari vállalat tavalyi és idén is emelte a béreket, hogy versenyképesek legyenek.

Hegymegi István, a HUNÉP Universal Zrt. műszaki igazgatója a Híradónak elmondta: tavaly két alkalommal, márciusban és októberben is 10 százalékkal emelték a béreket, idén pedig márciusban történt béremelés.

A közszférában is jobban keresnek 

A versenyszféra mellett a közszférában dolgozók fizetése is emelkedett. A többlépcsős életpályamodellnek köszönhetően folyamatosan nő a bérük például a fegyveres rendvédelmi dolgozók, a NAV munkatársainak és a pedagógusoknak is.

Hamarosan pedig már magasabb bért kapnak mások mellett az egészségügyben dolgozók vagy éppen az állami közszolgálati cégek alkalmazottjai.

Már csaknem 300 ezer az átlagkereset  

Emellett januárban jelentősen, 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 25 százalékkal a garantált bérminimum.

Többek között ezeknek köszönhető, hogy országszerte nőttek a keresetek márciusban is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év harmadik hónapjában 298 ezer 300 forint volt az átlagkereset, ami csaknem 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Még tovább nőhetnek a bérek

Az elmúlt másfél évben komoly bérnövekedési hullám indult el – erről beszélt a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: a 6 éves bérmegállapodási program az egyik garancia arra, hogy a fizetésemelések folytatódni fognak. Hozzátette: erre a gazdaság jelenlegi, 4 százalékos növekedése is lehetőséget ad.

A nemzetgazdasági miniszter arra számít, hogy a bérek és a fogyasztás is növekedni fog az év hátralévő részében.

Még erősebb lehet a növekedés 

A csaknem 13 százalékos növekedés meglepte az elemzőket. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ez előre jelzi, hogy a lakosság vásárlóereje tovább nőhet idén.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy vélte, az inflációt is figyelembe véve 10 százalékkal emelkedhet idén a fizetések vásárlóértéke. Hozzátette: ha tovább növekszik a lakossági fogyasztás, akkor az tovább erősítheti a GDP növekedését is.