A kegyetlen Kék bálna játék fenyegetése elhárítható

 

Brutális játék terjedésétől lehetett hallani, ami az online közösségi térben söpört végig, leginkább a fiatalokra jelent veszélyt. A félelmetes „játék” ellen egy történelem szakos tanár mozgalmat is indított.

A „Kék bálna” néven elterjed brutális játék lényege, hogy lépésről lépésre egyre merészebb és fájdalmasabb cselekedeteket kell végrehajtani és a hálózat tagjaival mindezt megosztani. A tagok véres sebeket ejtenek magukon, akár megcsonkítják testüket. A listán a halál lehet a végállomás.

Oroszországban 230 öngyilkosságot hoztak összefüggésbe a játékkal, Lengyelországban négy öncsonkításos esetben nyomoznak, egy romániai iskolában öt diák kísérelt meg öngyilkosságot, egy feketehalomi fiatalember egy erdőben akasztotta fel magát. Ezeket az eseteket mind a játékhoz kötődően vizsgálják a szakemberek.

Tájékoztassuk a fiatalokat a problémáról és elkerülhető a baj

Borbáth Katalin iskolapszichológus tapasztalatai szerint a gyerekeket nagyon foglalkoztatja ez a téma. A médiában megjelenő hírekről tudnak, érdeklődnek és véleménye szerint fontos, hogy foglalkozzanak vele pszichológusként és pedagógusként egyaránt.

Pszichológiailag azokat a gyerekeket érinti ez a jelenség, és azok adják ilyenre a fejüket, akikre nem igazán figyelnek a szülők, a környezete – állítják a szakemberek. Emiatt egy ismeretlen felhívásnak eleget tesz, és ezáltal azt érzi, hogy megnyugszik. A lelkileg sérülékeny gyerekek, fiatalok vannak inkább kitéve ennek a veszélynek.

Illusztráció Fotó: Shutterstock

Illusztráció Fotó: Shutterstock

A figyelem a legfontosabb

Az iskolapszichológus szerint alapvetően a figyelemről van szó. Arról, hogy mennyi figyelem jut egy nap egy-egy gyereknek. Gyakorlatilag naponta legalább fél órát kell beszélgetni a szülőnek a gyerekkel, hogy ez által segítsen feldolgozni neki az esetleges problémáját –hangsúlyozta a szakember.

A kiskamaszoktól felfelé lehetne behatárolni a korosztályt, akiket leginkább érint a probléma. A beszélgetés megelőzés lehet minden ilyen problémakörre.

Nem mindegy, hogy a gyerek videojátékozik vagy pusztítja önmagát

Sokan gondolják azt, hogy a videojáték és ez a játéknak nevezett „Kék bálna” jelenség ugyanolyan káros hatású és egyenlő mértékben tekinthetjük játéknak – mondta Király Orsolya az ELTE Pszichológiai Intézet munkatársa. Ez a feltételezés azonban teljesen elhibázott. A videojáték szabadidős tevékenység, amely többnyire ártalmatlan.

Egy ilyesfajta fájdalmakra és akár öngyilkosságra buzdító játékba leggyakrabban azok hajlamosak csatlakozni, akik alapvetően már rendelkeznek egyfajta ilyen ösztönnel és akár már megkísérelték az öngyilkosságot.

A Zöld elefánt kampány ellenben pozitív példa. Amit viszont fontos tudni, hogy azok a gyerekek, akik komoly veszélyben vannak, az öngyilkosság tekintetében, azon ez a kampány már ne tud segíteni. Különbség van, hogy egy gyerek szomorú, vagy mélyen depressziós, ténylegesen beteg. Ilyen durva esetekben nem lehet már ezzel segíteni.

A kép illusztráció. Forrás: XO Creative Studio

A kép illusztráció. Forrás: XO Creative Studio

A játékhoz azok csatlakoznak leggyakrabban, akik mély depresszióval küzdenek

Dr. Szabó Henrik címzetes rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense elmondta: a rendőrség kapott már ezzel a jelenséggel összefüggésben bejelentéseket, ezeket vizsgálják. Érkeztek szülőktől, iskolákból, gyerekekkel foglalkozó szakemberektől egyaránt bejelentések. Minden esetben vizsgálják a cselekedetek hátterét és az információk valóságtartalmát – tájékoztatott az alezredes.

A játék nem maga gerjeszti az öngyilkosságot, hiszen a játékhoz azok csatlakoznak, akik már korábban fontolgattak, vagy akár megkíséreltek öngyilkosságot. Ez a játék felerősíti az erre való hajlamot – hangsúlyozta Dr. Szabó Henrik.

„Zöld elefánttal” az öngyilkosságok ellen

Balatoni József tanár pozitív kampányba kezdett a közösségi oldalon, aminek lényege, hogy önbizalmat erősítő feladatokat adjon a fiataloknak és megerősítse őket abban, hogy nincsenek egyedül. Elmondása szerint eddig több mint kétmillió ember olvasta el ezt a pozitív kampányt, melynek fő üzenete, hogy inkább mosolyogjunk, mint magunkba zuhanjunk! Beszélgessünk olyanokkal, akik szomorúak és segítsünk nekik.

Vidám zenék hallgatására ösztönzi a fiatalokat a tanár és arra, hogy diákként fogadjuk el azt, hogy bizony néha vannak rossz pillanatok, de ezeket is meg kell élni és ki kell, és ki lehet lábalni belőlük. A megoldás a boldogságra való törekvés és a kommunikáció.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!  Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.