Saját főztjük juttatta kórházba az ovisokat

 

Kórházba vittek négy makói óvodást, mert ettek az óvoda udvarán talált gombákból. Hétfőn gombaleves volt az ebéd, ezért kedvet kaphattak, hogy ő maguk is készítsenek egyet játékból. A gyerekek gyomrát azonnal kimosták a kórházban, később pedig szakértő is megvizsgálta a gombákat – mint mondta, azok ártalmatlanok.

A gyerekek a sziklakert növényei között találtak a gombákra. Hétfőn gombakrémleves volt ebédre, valószínűleg abból merítettek ötletet és készítettek hasonlót. Aztán meg is kóstolták, amit játékból főztek, a helyiek pedig nem értik, hol voltak az óvónők, mikor ez történt. Négy gyereket szállítottak a makói kórház sürgősségi osztályára, gyomrukat pedig azonnal kimosták, hogy elkerüljék az esetleges mérgezést.

„Az elsődleges információnk az volt, hogy gombát fogyasztottak, így hát míg nem sikerült megállapítani pontosan a gomba fajtáját, kimostuk a gyomrukat” – mondta el Nagy Jenő, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói telephelyének igazgatója.

Később kiderült, hogy a gyerekek tintagombát ettek, ami bárhol előfordulhat – körülbelül 15 centiméter magasra nő és teljesen ártalmatlan az egészségre. „Nyersen történő elfogyasztása még nagyobb mennyiségben sem okoz semmiféle tünetet, ugyanis egy ehető gombáról van szó” – tette hozzá Gyapjas Mihály, gombaszakértő.

Az óvodába 140-en járnak, melynek igazgatója szerint az intézmény mindent megtesz azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. „Gondozzuk a parkot és még inkább oda fogunk figyelni, de úgy gondolom, hogy az ilyesmi az efféle időjárás során könnyen előfordul és megtörténik – hangsúlyozta Kotormán István.

A gyerekeket megfigyelésre bent tartották a kórházba, de mivel semmilyen panaszuk nem volt, kedden délután hazaengedték őket.