Továbbra is népszerűek az állampapírok a lakosság körében

 

A Fitch Ratings befektetésre ajánlja a magyar állampapírokat, melyre leginkább hazai vevők érdeklődnek - a lakossági állampapírokról, a következő felminősítésről Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója nyilatkozott az M1 Ma Reggel című műsorában.

Az év első három hónapjában a lakossági állampapírok teljes állománya csaknem 40 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát. A vezérigazgató elmondta, hogy ez a szám évente körülbelül 1000 milliárd forintos növekedést jelent a lakossági állampapír állományában. Ez azt jelenti, hogy a lakosság megtakarításának nagyobb része az állampapírba áramlik – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy az állampapír nagyobb biztonságot nyújt, mivel a bankokban nagyon alacsonyak a betéti kamatok, így a befektetők inkább az állampapírok felé áramlanak.

Az első helyen a kamatozó kincstárjegy áll, az állományban ennek van a legnagyobb részesedése. Az is megfigyelhető, hogy a lakosság elmozdult a hosszabb lejáratú befektetések felé, ami adósságkezelés szempontjából nagyon kedvező, illetve a befektetők is magasabb kamatot kapnak egy hosszabb futamidőre – magyarázta a vezérigazgató.

Elmondta, hogy 72 százalék körül lehet az adóssági ráta. Az idei évben akár 4 százalék fölötti növekedés is előfordulhat a magyar gazdaságban. A költségvetési hiány pedig az éves cél tekintetében alacsonynak mondható. Ennek eredménye, hogy az államadósság évről évre folyamatosan csökken – mondta el.

Hozzátette, hogy elemzők szerint egy újabb felminősítés a gazdasági mutatók alapján már indokolt lehet. Jó eredmények vannak a belső és külső hozamokban is. Egyfajta beárazása már megtörtént a következő felminősítésnek, mely valószínűleg a jövő év második felében, a választások után várhat – hívta fel a figyelmet Barcza György.