Lelkes tömeg fogadta a pápát a fátimai szentélynél

Lelkes tömeg fogadta pénteken Ferenc pápát a portugáliai Fátimában, ahol másnap szentté avatja a pásztorgyerekeket, akiknek 100 éve Szűz Mária megjelent.

A pápamobilon érkező egyházfőt több tucatnyi ország zászlóit lengető hívek és a székesegyház harangjai üdvözölték.

A tömeg némán várt, amíg a pápa megállt és imát mondott a Jelenési kápolnánál. A kápolnát azon a helyen emelték, ahol 100 évvel ezelőtt Szűz Mária megjelent három pásztorgyereknek. Kettőjüket – Boldog Marto Ferencet és Jácintát – avatja majd szentté szombati szentmiséjén Ferenc pápa.

A pápa Fatimában az ünneplő tömeg között. MTI/EPA Fotó

A katolikus egyházfő egy katonai repülőtérről helikopterrel érkezett a szentélybe a lelkes tömeg ünneplése közepette. Arról nincsenek hivatalos adatok, hányan várták az egyházfőt Fátimában, de a hatóságok egymillió hívőt várnak a jelenések centenáriumára időzített szertartásra.

Az államelnökkel is találkozott

A pápa portugáliai hivatalos programjának első eseménye egy rövid magán találkozó volt António Luís Santos da Costa portugál elnökkel a Monte Real-i légibázison.

A portugáliai Fátima kisváros közelében 1917-ben Szűz Mária hat alkalommal jelent meg három pásztorgyereknek, legelőször május 13-án. Az akkor 9 éves Francisco Marto és a jelenésekkor 7 éves Jácinta Marto néhány évvel később spanyolnáthában elhunyt. Mindkettőjüket II. János Pál avatta boldoggá 2000 májusában.

Unokatestvérük, a jelenéskor tízéves, majd életét szerzetesnővérként Fátimában leélő Lúcia de Jesus dos Santos 2005-ben halt meg kilencvenhét évesen.

A dél-franciaországi Lourdes-i Mária-szentélyhez hasonlóan Fátimába is számosan látogatnak a világ minden részéből, helyi illetékesek becslése szerint évente mintegy hatmillióan.