GKI: az építőipar húzza a gazdaságot

Termelési oldalról a tavalyi visszaesés nagy részét ledolgozó építőipar dinamizálja idén a gazdaságot, de a mezőgazdaság kivételével feltehetőleg minden ágazat bővülni fog és gyorsul az infláció is - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb havi prognózisában.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelik: 2017 első két hónapjában az építőipar kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült. A vártnál gyorsabban, 7,5 százalékkal nőtt az ipar az első negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékos növekedése viszont alulmúlta a 6 százalékos előrejelzést.

Egy alkalmazott robot gyártósort programoz az autóipar számára hengerfejeket gyártó Nemak Kft. újonnan átadott gyárában a győri ipari parkban 2012. augusztus 3-án. A csaknem 50 milliárd forintos árbevételű cég a mexikói Nemak-csoport legnagyobb európai hengerfejgyára, amely az Opelt, és a Renault-t, az Audit és a BMW-t látja el termékeivel. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Egy alkalmazott robot gyártósort programoz az autóipar számára hengerfejeket gyártó Nemak Kft. újonnan átadott gyárában a győri ipari parkban 2012-ben. A csaknem 50 milliárd forintos árbevételű cég a mexikói Nemak-csoport legnagyobb európai hengerfejgyára, amely az Opelt, és a Renault-t, az Audit és a BMW-t látja el termékeivel. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A GKI továbbra is 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2017-re, mindenekelőtt az uniós támogatások újraindulásának köszönhetően. A zrt. prognózisa szerint a beruházások a tavalyi 20 százalékos visszaesés után 8 százalékkal bővülnek, a fogyasztás növekedési üteme 4,2 százalékról 5 százalékra emelkedik – írták.

A gazdaságkutató szerint az infláció várhatóan 1 százalékponttal meghaladja a kormány által prognosztizált 1,6 százalékot, ami az év végén visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé.

A GKI nem számít arra, hogy teljesülnének a “nyugdíjprémium” kritériumai, azaz a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés (GDP – bruttó hazai termék) és a 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási egyenleg. Azonban “némi többletkifizetés valószínű” egyebek mellett amiatt, mert az év vége felé közel lesznek az országgyűlési választások.

Magasabb deficit lesz a kutatók szerint

A gazdaságkutató a kormány által tervezett 2,4 százaléknál valamivel magasabb, 2,5-3 százalék közötti államháztartási deficitre számít, mivel egy választás előtti évben különösen erőteljes a nyomás a kiadások növelésére.

A prognózis szerint a hosszabb távú fejlődés fő tényezőiben – az intézmények működésében, a piaci megoldások háttérbe szorításában, a szerkezeti reformok elkezdésében – nem várható érdemi javulás.

A jelentés szerint a külkereskedelemben az import 1,2 százalékponttal gyorsabban bővült az exportnál, a cserearányok 1,2 százalékkal romlottak, és kissé csökkent – de továbbra is magas – az aktívum. A vállalati és lakossági hitelállomány az első két hónapban a 2016 végi szinthez képest kissé nőtt, de még így is kisebb volt az egy évvel korábbinál – írták.

Az elemzésben ismertették, a munkanélküliségi ráta 2017 első negyedévében 4,5 százalék volt, 1,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, viszont minimálisan, de magasabb a 2016 utolsó negyedévinél. A valódi munkanélküliség továbbra is 7 százalék körüli – olvasható a GKI jelentésében.