Itt a Nemzeti 11 - négy nagyszínpadi premier a Nemzeti Színházban

Tizenegy bemutatót, köztük négy nagyszínpadi premiert tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Silviu Purcarete, Bozsik Yvette, Csiszár Imre, Kiss Csaba és Zsótér Sándor is rendez. Vidnyánszky Attila igazgató, akinek 5 éves mandátuma a jövő évad végén jár le, a Nemzeti Színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy újra pályázni fog a színház vezetésére.

Vidnyánszky Attila igazgató bejelentette: a 2017/2018-as szezonban a nagyszínpadon a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert és az Egri csillagok című művet viszik színre. A Gobbi Hilda Színpadon a Bánk bán, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot mutatják be.


Tizenegy bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház

Az igazgató elmondta: négy előadásukat – a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és A fehér felhő című darabot – a diákok számára ingyen fogják játszani ősztől.

A következő szezonban három darabot színpadra állító Vidnyánszky Attila elmondta: a jövő évad végének programját akkor hirdetik meg, ha decemberben lezajlik a színház vezetésére a pályáztatás. Hozzátette: terveik szerint Szász János, Viktor Rizsakov és ő maga is elkezd dolgozni egy-egy új előadáson a jövő szezon végén.

Méltón ünneplik a magyar dráma napját

A jövő évad első bemutatójaként Katona József Bánk bán című műve Vidnyánszky Attila rendezésében látható, aki negyedik alkalommal állítja színpadra a darabot. Ezúttal kis térben, a stúdiószínpadon mutatják be a darabot szeptember 21-én, a magyar dráma napján, Bánk bánként Mátray Lászlóval, Gertrudis szerepében Udvaros Dorottyával.

Klasszikusok új köntösben

Az ügynök halála című darabot Csiszár Imre rendezésében mutatják be a stúdiószínpadon októberben. Arthur Miller drámája a magyar színházi repertoár állandóan visszatérő darabja, a főszerepet a Nemzeti Színházban Blaskó Péter játssza.

Sardar Tagirovsky rendezésében Pierre Beaumarchais Figaro házassága című művét a nagyszínpadon novemberben mutatják be. Szintén novemberben, Kiss Csaba rendezésében tűzik műsorra Carlo Goldoni ritkán játszott vígjátékát Házasság Palermóban címmel.

Mint elmondta: a stúdiószínpadon látható mű eredeti címe A régiséggyűjtő családja, Goldoni valósággal tobzódik abban, hogy az emberi karakter furcsaságait, túlzásait színpadra vigye. Az előadásban Blaskó Péter, Bánsági Ildikó, Tompos Kátya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Bakos-Kiss Gábor, Farkas Dénes szerepel.

A nagyszínpadon Vidnyánszky Attila rendezésében Móricz Zsigmond Úri muri című művét decemberben láthatja először a közönség. Az igazgató elmondta: Debrecenben rendezte már a darabot, a mostani színrevitellel párhuzamosan tévéfilmet is forgatnak az Úri muriból. Ebből hagyományt szeretnénk teremteni – fűzte hozzá.

Dér András állítja színpadra a stúdiószínpadon Jean Cocteau Szent szörnyetegek című művét az év végén. A nagyszínpadon februárban Silviu Purcarete Csehov Cseresznyéskert című darabját viszi színre. Udvaros Dorottya elmondta: a művész korábbi rendezésében, az Ahogy tetszikben is szerepelt, és az, hogy most Csehovot rendez, külön öröm számára.

Megint rendezni fog Bozsik Yvette

Brian Friel Pogánytánc című darabját a rendezőnő állítja színpadra. Elmondta: a Bakos-Kiss Gábor által játszott szereplő visszaemlékezése a darab, amely a szerző gyerekkorát idézi meg. Öt csodálatos női szerep van a drámában, amelynek bemutatóját 2018 februárjában tartják a stúdiószínpadon.

Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be 2018 márciusában. A regény színpadra alkalmazó Zalán Tibor író elmondta: az egész darabot a várban szeretné játszatni, az ostrom előtti idők emlékképként jelennek majd meg. A rendező hozzátette: a produkciót a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel együtt hozzák létre harmadik közös munkaként.

A Gobbi Hilda Színpadon ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra Georg Büchner Woyzeck című művét 2018 áprilisában. Bertolt Brecht A gömbfejűek és a csúcsfejűek című műve Zsótér Sándor rendezésében látható, aki elmondta: a darab a Szeget szeggel című Shakespeare-mű parafrázisa, Udvaros Dorottya szereplésével mutatják be 2018 májusában.

Az igazgató elmondta: hat fiatal színész szerződik az idén a társulathoz a Kaposvári Egyetemről és valószínűleg jövőre is ugyanennyien érkeznek majd. A társulat új tagja Ács Eszter, Katona Kinga, Barta Ágnes, Bordás Roland, Berettyán Nándor és Berettyán Sándor. Rubold Ödön, aki már eddig is több szerepet játszott a színházban, szintén a társulat tagja lesz.

A jövő évadot ismertetve két befogadott előadásról is beszélt az igazgató: Földes László Hobótól a Csokonai-darabot játsszák, amelyet Szirtes Edina Mókussal készített, továbbá egy Arany-est befogadásáról tárgyalnak Kovács Ákossal.

Vidnyánszky Attila a nemrég zárult IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) visszatekintve elmondta, hogy a fesztivál nagyon fontos színházi eseménnyé vált négy év alatt, Európa-szerte ismerik a MITEM nevét. “Felhelyeztük a fesztivált az európai színházi fesztiválok térképére” – mondta, hozzátéve: aki egyszer eljött, szívesen jön vissza, sorra kapják a jelentkezéseket a MITEM-re. Elmondta: csaknem minden előadás teltházas volt.