Idén már 90 ezren menekültek el otthonaikból Afganisztánban a harcok elől

Afganisztánban az idei év eleje óta csaknem 90 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából a kormányellenes tálibok és a biztonsági erők közötti harcok miatt - derült ki az ENSZ humanitárius ügyeit koordináló hivatal (OCHA) keddre virradóra közzétett jelentéséből.

Az ázsiai ország 34 tartományából 29-ben számoltak be arról a lakosok, hogy a heves összecsapások miatt hátra kellett hagyniuk addigi életüket.

Az ENSZ becslései szerint csak az északkeleti Kunduz tartományban több mint 30 ezren kényszerültek menekülésre. Kunduz elfoglalása a szélsőséges tálibok egyik fő célja. A kormányellenes lázadók nemrég indították meg tavaszi hadjáratukat. Különösen Kunduz és Badahsán tartományokban zajlanak heves összecsapások a tálib felkelők és a fegyveres szervek között, de minden régióra igaz, hogy romlottak vagy kiszámíthatatlanabbá váltak a biztonsági körülmények.

Tavaly több mint 660 ezren menekültek el a harcok elől Afganisztánban. A világszervezet szakértői úgy gondolják, hogy 2017-ben legalább 450 ezren lesznek. Összesen már a lakosság 40 százaléka él belső menekültként az országban. Közülük sokakhoz nem jutnak el a különféle segélyszervezetek munkatársai, mert nehezen megközelíthető területeken élnek.