Egy hónap alatt eltűnhetnek a szerbiai utcákról a migránsok

Szerbiában azt szeretnék, ha eltűnnének a közterekről az illegális bevándorlók. A hatóságok, akit tudnak, befogadó állomásokra szállítanak - közölte a Kossuth Rádió Krónika című műsora.

A legtöbb illegális bevándorlót a hatóságok az adasevci befogadó központba szállították. Így a sidi állomáson már csak 300 családos migráns tartózkodik. És közben Belgrád utcáiról is megkezdték a migránsok befogadó helyekre szállítását.

A szerbiai köztelevízió tudósítása szerint 30 nap múlva nem lesz több migráns a belgrádi parkokban és a főváros üresen hagyott épületeiben, ahol jelenleg még mintegy ezren tartózkodnak. Közülük sokan már egy éve ott vannak.

Migránsok Szerbiában. MTI/EPA Fotó

Migránsok Szerbiában. MTI/EPA Fotó

Elég szabad hely van  

A szerbiai menekültügyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy a központokban van hely az illegális bevándorlók elhelyezésére.

– Még mintegy ezer szabad ágy várja a migránsokat. Őket az ottani elhelyezés lehetőségéről a civil szervezetek révén értesítettük. Tudomásul vették, és ma már két autóbusznyi migránst szállítottunk Belgrádból Adasevciba – nyilatkozta a szerbiai köztelevíziónak a főbiztosság képviselője.

Arra számítanak, hogy egy hónap leforgása alatt minden szabadban tartózkodó illegális bevándorlót át tudnak szállítani valamelyik befogadó központba, ahol annak rendje és módja szerint nyilvántartásba veszik őket – mondta a szerb kormány szociálisügyi minisztériumának államtitkára.

Sokan még kivárnak 

A menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója arról beszélt, hogy a migránsokat csak tervszerű és átlátható módon szabad áthelyezni más környezetbe. És hozzátette, hogy a részarányuk sehol sem haladhatja meg az őshonos lakosság 5 százalékát.

Szerbiában az illegális bevándorlók száma továbbra is meghaladja a 8 ezret. Menedékjogok kevesen kérnek közülük, azok is csak azért, hogy még egy ideig Szerbiában maradhassanak. Továbbra is abban bíznak, hogy illegálisan át tudnak majd jutni a magyar vagy a horvát határon az Európai Unióban.