A rossz zsaru szerepébe nyomná Botkát Gyurcsány Ferenc?

58 százalékkal nyert a Fidesz jelöltje a debreceni időközi önkormányzati választáson vasárnap - hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap Debrecenben, ahol 58 százalékkal nyert a Fidesz jelöltje, míg a második helyen 16 százalékkal a jobbikos jelölt, harmadik helyen pedig a DK jelöltje végzett, 6,3 százalékkal . Az MSZP jelöltje nem érte el az 5 százalékot.

Az 5 százalék fölötti eredmény is mutatja, hogy a DK az MSZP rovására tud szavazatot szerezni, amellyel a saját tárgyalási pozíciójukat javítják az MSZP-vel és Botka Lászlóval szemben – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

Gyurcsány Ferenc továbbra is a baloldali szavazók elvárásainak próbál megfelelni, békülékeny, összefogáspárti, aki megpróbálja áttolni Botka Lászlót a “rossz rendőr” szerepébe a baloldali szavazók szemében – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

A pártok támogatottságával kapcsolatban, a Századvég 47 százalékot mért a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesznek, ami nagyjából megfelel a 2014-es számnak, akkor 44 százalék támogatta a Fideszt a választásokon. A Szazadvég felmérése is mutatja, hogy stabil a Fidesz-KDNP előnye a szavazó pártválasztók körében – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Az ellenzéki pártok “egymással veszekszenek”, nem tudják a Fideszt megszorongatni, nem látjuk azt, hogy egy esélyes alternatíva alakulna ki a jelenlegi kormánypárttal szemben – tette hozzá a politológus a Szazadvég kutatásával kapcsolatban.

A baloldali pártok inkább azt hangsúlyozzák amiben egyetértenek, hogy le kellene váltani a kormánypártot, míg a konkrét programpontokkal kapcsolatos kérdéseket zárójelbe teszik. A debreceni önkormányzati választások eredménye is megmutatta, hogy a többi baloldali párt az MSZP rovására tud szavazatokat szerezni – jelentette ki Kiszelly Zoltán.

“Nagy a helyezkedés a baloldalon”, az ellenzéki pártok messze vannak még a kormányképességtől – tette hozzá a politológus.