A gluténmentes táplálkozás nem javít a szív egészségén

Egy amerikai elemzés szerint a szív egészsége szempontjából nem jár külön előnnyel, ha valaki önként lemond a gluténről, a búzában és más gabonafajtákban lévő fehérjéről.

A 110 ezer amerikai egészségét és táplálkozását vizsgáló, 24 éven át gyűjtött adatok elemzését a British Medical Journal szaklap aktuális számában mutatták be amerikai kutatók.

Az egészséges, gluténérzékenységben (cölikáliában) nem szenvedő résztvevőket gluténfogyasztásuk alapján öt csoportba osztották és megfigyelték szívük egészségét.

Illusztráció - kenyérfélék, gabona. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

“A legkisebb mértékben glutént fogyasztó csoportban ugyanolyan aránnyal voltak jelen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a legtöbb glutént fogyasztóban” – mondta el Andrew Chan társszerző, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

“A glutén természetesen káros a gluténérzékeny embereknek. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenkinek előnyös. Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond” – fejtette ki a szakértő.