Korrupciógyanú Ózdon

Az M1-hez került annak a hangfelvételnek néhány részlete, amin a gyanú szerint Ózd jobbikos polgármestere és a jegyző beszélget. Például egy ózdi közbeszerzési eljárásról. A felvételen úgy tűnik, hogy a jobbikos politikus azt szeretné elérni, hogy ne az olcsóbb, hanem a 40 millió forinttal drágább ajánlat nyerje a közbeszerzést. A Fidesz szerint felmerül a korrupció gyanúja, a jobbikos polgármester szerint ő becsületesen dolgozik.

Hónapok óta cikkezik arról a sajtó, hogy hangfelvételek készültek a jobbikos polgármester, Janiczak Dávid itteni egyeztetéseiről. Hetekkel ezelőtt az Origó például arról írt, hogy birtokába került egy hanganyag, amin Janiczak Dávid és az ózdi jegyző, Almási Csaba arról beszélgetnek, hogy hogyan lehetne kijátszani egy közbeszerzést.

Ózd ivóvízellátásának fejlesztésére 400 milliós közbeszerzést írtak ki, amelyben két cég maradt versenyben. Az Origo szerint a jobbikos polgármester, Janiczak Dávid azt szerette volna, hogy az a cég nyerjen, amelyik 40 millió forinttal drágább ajánlatot tett.

Az ózdi polgármester eddig tagadta a vádakat. Közleményben azt írta, hogy a jobbikos városvezetés, tiszta, átlátható, becsületes munkát végez. A Híradó birtokába jutott az a hangfelvétel, amin az Origó szerint Janiczak Dávid azt is felveti a jegyzőnek, hogyan lehetne egy 40 millió forinttal olcsóbb ajánlatot úgy kizárni, hogy közben abban nincsen hiba.

- Nem lehet azt mondani, hogy nem érvénytelen, de a másik mellett döntünk?
- Csak ez 40 millióval olcsóbb.
- Jó, de vannak hibái.
- De nincs hibája … az ajánlat 40-nel olcsóbb. A többi feltétel meg azonos. Nem dönthetsz 40-nel olcsóbb helyett a drágábbra.
- B*szd meg…

Idén februárban végül mégis a dágább ajánlatot adó cég nyerte el a megbízást 417 millió forintos ajánlattal – írta az Origo.

A Fidesz alelnöke szombaton arra kérte Janiczak Dávidot, hogy tisztázza magát a korrupciógyanús ügyben. ”Arra kérjük a Jobbik alelnökét, Janiczák Dávidot, hogy álljon a nyilvánosság elé és tisztázza az ő szerepét, meg ezt a befolyásolási történetet. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy valójában ő szólal-e meg ezen a hangfelvételen?” – fogalmazott Németh Szilárd.

Hozzátette: a jobbikos polgármesternek arra is választ kell adnia, hogy kapott-e pénzt ennél a közbeszerzésnél, és ha igen, akkor hány százalékot.