Áttörés: sikerült a HIV-fertőzést megsemmisíteni élő állatokban

A CRISPR génmódosító technika megnyithatja a kaput az emberi kísérletek előtt.

„Ígéretes kezelést” találtak tudósok a HIV-re és az AIDS-re, szinte teljesen sikerült kiirtaniuk a pusztító immunbetegséget fertőzött egerekből – írja a The Independent.

A Molecular Therapy szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatások „megvalósíthatóságot és hatékonyságot ” tártak fel a HIV-1 provírus eltávolításában a CRISPR génmódosító technika segítségével.

A Temple és a Pittsburgh Egyetem tudósai ugyanakkor elismerték, hogy még vannak gyakorlati problémák, melyeket át kell hidalni, de munkájuk „meghatározó lépés” az embereken elvégzett klinikai vizsgálatok felé.

Egerek és emberek

A tudósok először „emberiesítették” a kísérleti egereket, azáltal, hogy emberi immunsejtekkel látták el őket. Ezt követően sikerült lépükből, tüdejükből, szívükből, vastagbelükből és agyukból „kivágni” a HIV-1–es provirális DNS-t egy adag génmódosító protein intravénás beadásával.

Fotó: Shutterstock

Véráramba került HIV kórokozó grafikai illusztrációja (Fotó: Shutterstock)

A következő lépés a kísérletek megismétlése főemlősöknél, a végső cél előtt, ami az emberi tesztelés – mondtál el a kutatók a The Daily Mailnek nyilatkozva.

Visszaesés

Jelenleg olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek meggátolják a HIV terjedését, így az AIDS kialakulását, ugyanakkor látens mennyiség visszamarad a vírusból – mondta el Jonathan Ball a The Independentnek. A Nottinghami Egyetem professzora hozzátette, amint a páciens abbahagyná a gyógyszer szedését, a betegség eluralná testét.

Hozzátette, a mostani kísérlet bizalomkeltő, viszont továbbra is kérdéses, hogy a látens tartalékok mekkora részét kell célba venni, illetve használható-e a technika egyáltalán embereken.