A fiatalok fele már nincs oda a demokráciáért

A fiatal európaiak fele kételkedik a demokrácia sikerében, és úgy gondolják, hogy nem a lehető legjobb államforma - derült ki a YouGov legfrissebb tanulmányából. A hét európai országban végzett felmérésen hatezer 16 és 26 év közötti fiatalt kérdeztek arról, hogy milyen egy ideális kormány az Európai Unión belül.

A csütörtökön közzétette jelentés, melyet a TUI Alapítvány támogatásával készítettek, a demokráciáról és az uniós kötelékek jelentőségéről kérdezte hét európai ország fiataljait. Kérdéseikre összesen hatezer,  16-26 év közötti fiatal válaszolt a legjobb tudása  szerint.


A fiatalok fele már nem hisz a demokráciában

Így került az egyik oldalra Németország és Görögország. A német fiatalok 62 százaléka támogatta a demokratikus kormányzást, a görögöknél pedig ez az érték a 66 százalékot is meghaladta. Franciaország, Olaszország és Lengyelország ifjai már kevésbé meggyőző válaszokat adtak, ők csak 42, 45 és 42 százalékban szavaztak a demokratikus megoldásokra kormányzati szinten.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy az utóbbi három országban a növekedés a populista mozgalmaknak köszönhető, a franciák ráadásul most készülnek “nemzeti identitást választani” egy új elnök személyében.

A közvélemény-kutatást 2017. február 16-a és március 3-a között végezték Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban élő fiatalokkal, akik nemcsak a demokrácia sikereit vonták kétségbe, hanem az országuk uniós kötelékeit is.

Egyre távolabb az EU-tól

A tanulmány az országok uniós kötelékeinek erősségét is boncolgatja. A fiatal európaiak válaszaiból kiderült, hogy 76 százalékuk inkább gazdasági szövetségként tekint az unióra, mint a közös kulturális értékek megtestesítőjére.

Átlagosan csak minden ötödik fiatal gondolja úgy, hogy országának ki kellene lépnie az Európai Unióból. Meglepő módon Görögország lett az első helyezett 31 százalékkal, a két legkevésbé ellenséges ország pedig Németország és Spanyolország, ahol a fiataloknak csupán a 12 százaléka hagyná el a szövetséget.

A görög válaszadók 60 százaléka szerint az EU kötelességei közé tartozna a kormányok nemzeti hatalmának visszaállítása. A többi országban a válaszoló fiatalok 38 százaléka vélekedett hasonlóan. A legalacsonyabb érték a németeké, így a legfrissebb tanulmány újfent megerősítheti, hogy még mindig nyerő pozícióban érzik magukat az EU tagállamai között.