Elhunyt Juhász György irodalomtörténész

Elhunyt a hungarológus, irodalomtörténész, a délszláv térség kutatója, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) tudományos főmunkatársa - közölte a tudományos műhely szerdán az MTI-vel.

Juhász György 1954-ben született Budapesten, a pécsi tanárképző főiskolán szerzett diplomát. 1977-1979 között az Újvidéki Egyetem magyarországi posztgraduális ösztöndíjasa volt. 1981 és 1988 között a Ljubljanai Egyetem Összehasonlító Nyelvészeti és Orientalisztikai Tanszékének első magyarországi vendégoktatója, a magyar lektorátus alapítója.

A tudós 1985-ben elkészítette a Maribori Egyetem Magyar Tanszékének teljes oktatási programját. 2004-2009 között az Eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Idegen Nyelvi Tanszékének vendégprofesszora, 2007-ben közreműködött a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék létrehozásában. Több mint száz publikációja és számos kötete (köztük az Utak és útvesztők, a Mikor kezdődik a XXI. század?, a Mezsgyén) jelent meg.

Az utóbbi időben a határon túli magyar kisebbségek autonómia-törekvéseivel és lehetőségeivel kapcsolatban folytatott figyelemreméltó tevékenységet. Rendszeresen publikált a Hitel és az Aracs című folyóiratokban, cikkeit hosszú éveken át olvashatták a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet hasábjain is. Dolgozott a Magyar Nemzeti Galériában és a 90-es évek elején a Magyarok Világszövetségében. 2013 óta volt a Retörki tudományos főmunkatársa – írta az intézet.