Megjelent az új Firefox: a Quantummal gyorsabb és stabilabb

Alapértelmezetten világos és sötét témákkal, valamint TLS1.3 támogatással érkezik a népszerű ingyenes böngésző.

Megérkezett a tavaly ősszel beharangozott Project Quantum – a következő generációs böngészőmotor fejlesztési projekt első tavaszi produktuma a „Quantum Compositor”.

Első fejezet: a Quantum Compositor

A Firefox fejlesztői külön szálba fejtették át a böngészőmotor grafikus leképzőjét. A központi rész szétbontásával a grafikus megjelenítés elemei külön folyamatba kerültek. Ez a rész felelős annak eldöntéséért, hogy mi az ami a képernyőn egy oldalból látszani fog, valamint ennek leképzéséért is.

Ezt úgy lehet elképzelni, ahogy egy több réteget tartalmazó képet a képszerkesztő egymásra lapítja egyetlen képre. A mai elvárásoknak megfelelően a Quantum Compositor már elsődlegesen GPU-t használ erre a feladatra, villámgyorsan.

Ameddig ez azonos folyamat volt, ennek összeomlása a böngészőt is megakasztotta. Teszteléskor azt tapasztalták a mérnökök, hogy az ilyen eredetű összeomlások száma érzékelhetően csökkent.

Új témák jöttek

Az asztali Firefox két új témával (Compact Light és Compact Dark) érkezik, amelyet az Eszközök / Kiegésztők / Megjelenésnél lehet kapcsolni.

A megszűnő egykori Aurora, mai nevén Firefox fejlesztői verziójából lehet ismerős, annak a világos és sötét verziója, amely a lehető legkevesebb helyet foglalja el a képernyőn.

uj Firefox temak

Az androidos Firefox tömörebben jelenítheti meg a lapokat, mert ha a beállítások között engedélyezzük, akkor két lapot jelenít meg egy sorban, az eddigi egy helyett. Beállítható az Általános beállítások között.

Firefox Android

Egyszerűbb kontroll a webhely engedélyek felett

A weboldalak működéséhez bizonyos esetekben elengedhetetlen – hogy engedélykérés után – hozzáférjenek a számítógép hardveréhez. Például egy konferencia weboldal a kamerához és a mikrofonhoz társuló térkép alkalmazás a jelenlegi helyzetünkhöz, így azt nem kell kézzel megadni. Ugyanígy a hírújságok és küldhetnek értesítéseket is az új cikkekről.

A Firefox ezen verziójában megújult az engedélykérő és az engedélyek kezelésére szolgáló felület.

Ezentúl az engedélyt kérő weboldalon mind ikonnal mind szöveggel jelzi a böngésző, a szükséges engedélykéréseket. A megadott engedélyek későbbi átállításához, csak az Intelligens címsor „i” – információs ikonjára kell kattintani.

Firefox i informacios ikon

Telepítés Windowson: 32 vagy 64 bit

A Firefox telepítő Windows-on az operációs rendszernek alapértelmezetten megfelelő verziót telepíti – de ez választható. Akiknek a Windowson régi Firefoxuk van, megnézhetik, hogy 64 bites gépükön a 64 bites Firefxo-ot használják-e.

Erre a Súgó / A Firefox névjegye ablakban megjelenő verziószám utal: 53.0 (64 bites). Ha nem így lenne, érdemes a 64 bites verziót telepíteni.

Megszűnő platformtámogatások

Talán az utolsó böngésző a Firefox, amely Windows XP és Vista operációs rendszereket támogatta. Az 53-as verzióval a Firefox sem támogatja ezeket a rendszereket. Az XP és Vista felhasználók Firefox 52 nagyvállalati verzióját használhatják majdnem egy éven keresztül a Firefox ESR 52 programjának köszönhetően.

A 32-bit Mac OS X szintén nem támogatott. Felhasználói szintén a Firefox ESR 52 verziójára válthatnak.

A Linux-on futó Firefox nem támogatja a Pentium 4 és AMD Opteron processzoroknál régebbi eszközöket.

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. Frissült az androidos Firefox is.