Egy magas rangú iszlamistával végeztek Tunéziában

Az iszlamista csoport magas rangú parancsnoka felrobbantotta magát miután meglőtték egy razzia során - mondták el helyi tisztségviselők vasárnap.

A biztonsági erők olyan szélsőségesekre csaptak le, akik támadásokra készültek a muszlim böjti hónap, a ramadán alatt. A nemzeti gárda különleges erői hetek óta megfigyelték a csoportot, miután egy lehallgatás nyomán kiderült, hogy merényletet terveznek – tette hozzá a nemzeti gárda szóvivője, Helifa Csibani.

A razzia során összesen két terroristával végeztek, köztük az Okba Ibn Nafaa nevű szervezet egyik parancsnokával. Három szélsőségest sikerült letartóztatni a Tunisztól 200 kilométerre délnyugatra fekvő Szidi Buzídban végrehajtott rajtaütés keretében. Egy biztonsági forrás úgy tudja, hogy a meggyilkolt parancsnok egy algériai származású szélsőséges volt.

Az Okba Ibn Nafaa tagjainak többsége az algériai határ közelében található hegyvidéki régióban rejtőzködik, ahonnan a hadsereg évek óta próbálja elűzni őket. A szélsőségesek korábban több támadást hajtottak végre ellenőrzőpontok és közeli városok ellen. A csoport tagjainak egy része az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet észak-afrikai ágának, míg másik része az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek fogadott hűséget.

A tunéziai biztonsági erők fokozott szigorral lépnek fel az Iszlám Állammal és az al-Kaida észak-afrikai ágával szövetséges csoportokkal szemben. Tunéziában négy nagyobb merényletet követtek el az elmúlt két évben, közülük kettőnek külföldi turisták voltak a célpontjai.