Tudja, mi az a szamtingolás? Három gramm sütőpor ötvenötezer forintért

55 ezer forintot kért három gramm sütőporért az a csaló, akit a rendőrök tetten értek, miközben nagyon részeg angol turistákat vert át a bulinegyedben. A férfi azt hazudta, kokaint árul. Az áldílerek az utóbbi időben ellepték a környéket, velük került konfliktusba az a Kazinczy utcai kocsmáros is, aki egy hete riasztópisztollyal próbálta elkergetni őket az üzlete elől. A vendéglátós arról beszélt a Kékfény hétfői adásában, hogy sok környékbeli üzlet tulajdonosának van konfliktusa a kamudrogot áruló csalókkal.

A lövések a kocsma lépcsőjénél dörrentek el, a fegyvert a hely tulajdonosa, Geffert András fogta. Szerencsére nem éles pisztoly volt.

Négyen itt voltak, kimentem szólni, hogy nem akarom őket itt látni. Fel voltak háborodva, hogy miért, ki vagyok én. Megpróbáltam magam védeni, gázspray-vel, aztán a riasztó fegyverrel” – mesélte a tulajdonos.

A férfi a kocsma ajtaja előtt lebzselő dílerekkel keveredett szóváltásba. Korábban számtalanszor próbálta kérni őket, hogy ha már mindenképpen turistákat akarnak lehúzni, legalább 10 méterrel arrébb tegyék, de hiába.

A bulinegyed a fővárosnak egy 8-10 utcából álló területe, ahol gyakorlatilag egymást érik a kocsmák és a szórakozóhelyek. A hely mára komoly nemzetközi hírnévre tett szert, minden nap külföldi turisták ezrei ömlenek ide, többnyire lerészegedni. Egy ilyen helyen szinte törvényszerű, hogy megjelennek a drogok és a prostituáltak, mint ahogy a balhé is természetes. Gázpisztolyos lövöldözés is volt már, két éve prostituáltak miatt ugrott egymásnak két banda. Most a dílerek szemtelenedtek el.

Sütőport árulni nem bűncselekmény

Geffert András szerint mióta dílerek posztolnak a hely előtt, 30%-kal esett vissza a forgalom. A rendőröket pedig hiába hívta.

„Nap, mint nap hívom őket, de tekintve, hogy nincs náluk kábítószer, nem tudnak velük mit csinálni, mert sütőport árulni nem bűncselekmény” – mondta a férfi.

A kocsmáros szerint az utóbbi hónapokban szinte ellepték a bulinegyedet a kamudílerek.

Szamtingolás

Szamtingolás: így nevezik a dílerek egymás között a módszert. A díler az angol „something, something?” – magyarul„valami?” kérdéssel leszólítja a turistákat, akik többnyire azonnal értik a jelzést. A díler kokaint kínál, csakhogy a zacskóban sütőpor van. Mivel a vevők általában részegek, mire rájönnek, hogy átverték őket, már indul a repülőgépük hazafelé, Londonba, Berlinbe vagy éppen Prágába.

A jelenségről a rendőrség is tud – erősítette meg Balotai Attila, a BRFK felderítési osztályvezetője. És sajnos, a kocsmárosnak is igaza van abban, hogy egy járőr nem tud mit kezdeni az ál-dílerekkel.

A szamtingolás tehát viszonylag kockázatmentes üzlet, ráadásul hatalmas haszonnal kecsegtet. Egy zacskó sütőpor úgy 70 forint, kokainnak álcázva viszont grammonként 20 ezerért adják el. A Kékfény információi szerint dílerek tucatjai álltak rá az üzletre, nem meglepő, hogy a Kazinczy utcai kocsma lépcsőjét rajokban szokták ellepni. Kivéve ezt az estét.

Rejtett kamerával a dílerek nyomában

Kékfény stábja rejtett kamerával eredt a jelenség nyomába, de mindössze két-három gyanús alakot láttak kocsma körül, de nekik semmit sem próbáltak eladni. Pedig ők azok – mondta a kocsma tulajdonosa -, csak most valamiért másképp viselkednek.

Később kiderült, nagyon is megvan az oka, hogy miért nyugodtak le a szamtingolók. Geffert András szerint amúgy kifejezetten agresszívak a turistákkal és vele is. „Volt már atrocitás is velük, fenyegettek, hogy záráskor megvárnak” – mondta.

Az ominózus lövöldözés is úgy indult, hogy ő csak megpróbálta elküldeni a rosszarcú alakokat az üzlet elől, de azok még a szokottnál is agresszívebben reagáltak.

Ennek ellenére jelenleg Geffert András ellen folyik eljárás, garázdaság miatt.

A kocsmáros ügyvédje, Magyar Gábor azonban arra számít, hogy védencét végül fel fogják menteni, mert amit tett, az jogos önvédelem. Az ügyvéd szerint ráadásul ahhoz, hogy a helyzet eddig fajult, a hatóságok tétlensége nagyban hozzájárult.

„Hogy alakulhat ki egy olyan helyzet, hogy valaki annyira tehetetlennek érzi már magát, annyira úgy érzi, hogy nem számíthat a hatóságok segítségére, hogy megpróbálja maga elintézni a problémát, amit évek óta észlel?” – fogalmazott az ügyvéd.

És most térjünk vissza a bulinegyed szokatlanul nyugodt éjszakájához. Az áldílereket kábítószer miatt – mivel azt nem árulnak – nem lehet elkapni. Ettől függetlenül az, amit csinálnak, mégis bűncselekmény: csalás. Elvégre, jogi nyelven szólva, tévedésbe ejtik a kuncsaftot: kokaint kínálnak, de sütőport adnak. Igen ám, de ahhoz, hogy ezt bizonyítani lehessen, kellene a sértett vallomása is. Azonban azzal nyilvánvalóan nem fognak a rendőrséghez fordulni, hogy kokaint akartak vásárolni, de átverték őket.

Már csak azért sem, mert Magyarországon a kábítószer megszerzésének a kísérlete is bűncselekmény. Így aztán a rendőrségnek egyetlen lehetősége marad, akkor kell lecsapniuk, amikor az áldíler éppen eladja a portékát, és akkor meg lehet fogni egyben a sértettet is.

Péntek este, alig egy órával a rejtett kamerás forgatás kezdete előtt, éppen ez történt.

Figyelik őket a rendőrök

„Egy angol társaság egyik tagját szólította meg egy díler. Kokaint kínált, az angol társaság férfi tagja vásárolni kívánt, meg is történt az ügylet, és a rendőri intézkedés az ügyletnek az utolsó fázisában elindult, ahol intézkedés alá került az eladó és a vevő is” – mesélte Balotai Attila.

Az angol férfi 55 ezer forintot fizetett 3 gramm sütőporért. Az elfogásnak hamar híre ment a környéken, ez volt az oka, hogy péntek este szokatlanul békés volt a környék.

Ám Balotai úgy véli, egy ilyen akció nem fogja hosszabb távon elriasztani a csalókat. Ám ha van egy folyamatos rendőri jelenlét, illetve visszatérő rendőri akciók következtében talán felhagynak ezzel a cselekménnyel a bűnözők.  Egy ilyen akcióhoz összehangolt rendőri munka kell: informátorok, beépített nyomozók és akciócsoport. Vagyis a szamtingolók komoly üzenetet kaptak: nagy erőkkel figyelik őket.