Rekordott döntöttek a Tánc Világnapján

Fiatal és szépkorú, profi és amatőr táncos is együtt ünnepelte ma a tánc világnapját. Országszerte különleges programokkal készültek: Szombathelyen több mint ezren táncoltak egy ritmusra, Budapesten a Margit hídon pedig villámcsődülettel lepték meg a járókelőket. Megdőlt a szeniorok közös táncának hazai csúcsa is: az egy színpadon táncolók összéletkora 1365 év volt!

A kilencven éven felüliek jól tartották az iramot a náluk lényegesen fiatalabb partnereikkel. A rekordot mégis azokkal állították fel, akik velük egykorúak. Ez volt a szeniorok közös táncának hazai csúcsa: egyszerre 15-en léptek fel, az életkoruk összeadva pedig több mint 1300 évet tett ki.

Szinte mindenkit könnyű volt táncba vinni a Tánc Világnapján Pécsett, Szombathelyen pedig három színpadon egyszerre ezren táncoltak.

A fővárosban a Margít híd korlátjánál sípszóra mozgott együtt több száz táncos és amatőr. A ‘Táncolj hídon’ elnevezésű villámcsődülethez Góbi Rita tervezte a koreográfiát; és az internet segítségével bárki megtanulhatta. Kárpát-medencei néptánc-csoportok, így Kárpátalja, Délvidék, Erdély, Gyimes, Felvidék és az anyaország táncosai is felléptek a Magyarság Házában.

A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek előadását élőben közvetítették a MÜPÁ-ban. Bozsik Yvette, kossuth díjas balettművész az M1-nek arról beszélt: a táncművészek egyre több segítséget kapnak: a kormány nemrég elindította a pályakezdő táncművészeket segítő Imre Zoltán Programot, és nőtt a táncművészeti programok támogatása is.


A tánc világnapja – Szeniorok Guinness-rekordkísérlete

A tervek szerint jövő márciusban megnyílik az új Nemzeti Táncszínház; a 350 férőhelyes nagyteremben anyaországi és határon túli társulatok is fellépnek majd. A határon túli magyar együtteseknek a fogadását meg lehet szerkeszteni, számtalanszor lehetőséget adunk a táncképző intézményeknek, például a Magyar Táncművészeti Egyetemnek, tehát a fiataloktól a pályájuk második felében, lecsendesedő ágában lévő művészekig mindenkinek, és nemcsak erre, hanem arra is, hogy a táncot, népszerűsítve, közelebb vigyük az emberekhez – fogalmazott Ertl Péter igazgató, Nemzeti Táncszínház.