Van hatásos módszer kopaszodás ellen?

Nőknél és férfiaknál is előfordulhat, hogy felborulnak a természetes hajnövekedési fázisok és elkezd hullani a haj: a kopaszodás, a hajhullás, vagy épp a hajritkulás a férfi lakosság felét érinti, míg a női kopaszodás a 40 éves nők 40 százalékánál már észrevehető. Hol tart ma a tudomány, és vannak-e újabb kezelések, módszerek a kopaszodás megállítására?

A férfiak esetében a kopaszodás 95 százaléka androgén típusú, vagyis genetikai eredetű kopaszodásról beszélünk.

A férfiak mintegy 30-40 százaléka harmincéves kor fölött kezd kopaszodni, és évente 1 százalékkal emelkedik a kopaszodók aránya – hatvanéves korra így már 60 százalékos a kopaszodási arány.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kopaszodó férfiak körülbelül 25 százaléka már 21 évesen észlelt hajhullást, a 35 éves magyar férfiak 35 százaléka pedig  valamilyen hajhullásos állapotról számol be.

A kopaszodás gyakorisága 18-29 éves korban 16 százalék, 40-49 éves korban már 53 százalék.

Az 50 évesek esetében a kopaszodási arány már 50 százalékos, ez tehát azt jelenti, hogy minden második férfi kopaszodik.

„A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési szakaszát anagén fázisnak hívjuk, normál állapotban a hajszálak körülbelül 85 százaléka van ebben a fázisban, ugyanakkor a tápanyaghiány lassíthatja ezt a folyamatot. Az anagén fázist az átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát.  A hajszálak kb. 1 százaléka van ebben a szakaszban, ez a fázis csak néhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva körülbelül 14 százalék, ez a stádium 2-4 hónapig tart. Számos tényező vezethet oda, hogy ez a folyamat felborul és elkezdődik a fokozott hajvesztés”  - mondta Dr. Csősz Judit bőrgyógyász, a Tricovel szakértője.

Számos más oka is lehet

Hozzátette, hogy napi 100 db hajszál elvesztése fölött a szakemberek már hajhullásról beszélnek, ennek hátterében pedig számos tényező állhat: például hormonális okok, a szervezetet érintő vagy a fejbőr betegségei, gyermekszülés utáni állapot, a klimax, a stressz, a vagy akár a túlzott napsugárzás.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Diéta is okozhatja

Ilyenkor tavasszal az évszakváltás miatt is jóval több hajszál hullik ki. Ezt a folyamatot pedig még súlyosbítja az is, hogy ez a diéták és fogyókúrák időszaka is egyben. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a hajhullást és tegyünk ellene – húzta alá Dr. Csősz Judit.

Ilyenkor tavasszal általában több egyéb tényező is megjelenik, amelyek egymást erősítve hajhulláshoz vezethetnek.

Az időjárás változása, az évszakváltás egyébként is okozhat kismértékű hajhullást – ezt súlyosbíthatják az ilyenkor szokásos diéták és fogyókúrák, vagyis az, hogy a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ez a probléma hajvitamin szedésével könnyen orvosolható – természetesen az egészséges táplálkozásra való visszatérés mellett.

Érdemes olyan hajvitamint választani, amelynek hatékonyságát klinikailag igazolt eredmények támasztanak alá, illetve amelyet kifejezetten hajhullás ellen fejlesztettek ki – hívta fel a figyelmet a szakember.

Betegségek a háttérben

Míg férfiaknál leginkább genetika, addig a nőknél számos betegség is okozhat hajhullást.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az alopecia areata foltos hajhullást, foltszerű kopaszodást okoz, ezt a betegséget az immunrendszer túlműködése okozza.

Tinea capitis a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése.

A hajhullást okozhatja még vashiányos vérszegénység, illetve pajzsmirigybetegség is, de hormonális okok is meghúzódnak mögötte.

Az androgenetikus hajhullás akkor következik be, ha a női szervezetben túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok az ösztrogénnel és a progeszteronnal szemben.

Már huszonévesen is előfordulhat

Szinte mindennap szembesül a hajhullás és a kopaszodás problematikájával Farkas Blanka fodrász, természetgyógyász. Mint mondja, van, aki már huszonévesen ilyen problémákkal küzd.

A szakember kiemelte: a genetika, és az egyéb külső tényezők (így a stressz, napfény, vagy egyéb betegségek) mellett még egy fontos oka is lehet a kopaszodásnak, ez pedig a munkahelyi ártalom.

„Van olyan vendégem, aki minden nap sisakot visel, mint építésvezető. A tünetek eleinte viszkető fejbőrrel kezdődnek, majd lehámlik a hámréteg, ahol a sisak dörzsöli a fejbőrt, illetve a fej tetején, középen” – fogalmazott Farkas Blanka, aki  általában különböző gyógynövényes hajszeszeket szokott ajánlani.

Gyógynövényekkel a kopaszodás ellen

„Leginkább a teafaolajas hajszeszt ajánlom, ami fertőtlenít, hiszen ha gyulladás van a fejbőrön, akkor a hajszesz azt képes lehúzni. Mosás után kell használni, és hosszú távon szívódik fel” – fogalmazott.

A fodrász általában 3 hónapos kúrát ajánl.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nagyjából fél év alatt derül ki, van-e egyáltalán értelme a szerek használatának, hiszen ha már nem életképes a hajhagyma, akkor felesleges ez a fajta kezelés.

„Véleményem szerint a legutolsó lépés hajbeültetés, ami egyrészt nem olcsó, másrészt bonyolult folyamat is. Általában máshonnan – például a tarkótól – szednek ki hajat, és átültetik, ugyanakkor ott a beültetett haj már nem nő” – húzta alá.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Farkas Blanka egyéb sampont is ajánl a vendégeinek, például a koffeines samponokat, illetve egyéb gyógynövényes termékeket is.

„A festett hajú nőknek azonban a gyógynövény nem jó, mert szárít, és a hajat nehéz kifésülni. A csalán, körömvirág vagy kamillás sampon gyulladt fejbőrre kiváló lehet. A levendula és citromfű egyfajta aromaterápia a fejnek” – húzta alá.

Amikor azonban ezek a módszerek már nem használnak, akkor érdemes hajspecialistához fordulni, ahol egyrészt felkutatják a kopaszodás okát, másrészt egyéb módszereket – így a fent említett hajbeültetést – is ajánlják.

Peptidterápia, őssejtek

A hajbeültetés mellett jelenleg is számos kutatás keresi a megoldást a problémára.

Az egyik nemrégiben elvégzett kísérleti kezelés során például az öregedés folyamatait igyekeztek stimulálni egérkísérletek során. A peptidterápiával kezelt egerek a kísérlet során visszanyerték állóképességüket – írja a Science Alert. A kezelt állatok újranövesztették szőrüket, jobb vesefunkciókat produkáltak, ráadásul kétszer olyan gyorsan futottak, mint a kezeletlen állatok.

Egy másik újabb, ígéretes módszer a haj visszanyerésére a haj klónozása: egy nemzetközi, hajátültetéssel foglalkozó szakemberek egy csoportja ugyanis klónozással érte el a hajnövesztést. Az eljárás során a páciens szőrtüsző-sejtjét sokszorosítják, majd beültetik a fejbőrbe.

Egy 12 milliárdos amerikai startup pedig őssejtek manipulálásával serkentené a hajnövekedést: a biotechnológiai cég által kifejlesztett gyógyszert jelenleg a szőrtüszők újjáélesztésének eszközeként tesztelik.

Az első kísérletek máris azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő férfiak esetében a szőrtüszők számának növekedése volt tapasztalható, mint a csupán placebót szedő férfiak körében.