Orbán: nincs magyar jövő sikeres nagyvárosok nélkül

Orbán Viktor Győrben a Modern városok program keretében a kormány és Győr városa közötti együttműködési megállapodást írt alá Borkai Zsolttal.

Nincsen magyar jövő sikeres nagy vidéki városok nélkül. Szükség van nagy, erős, sportos, széles vállú vásárokra, és Győr ilyen. A város önbizalmat és magabiztosságot adott egész Magyarországnak – mondta Orbán Viktor Győrben, ahol a Modern városok program keretében a kormány és Győr városa közötti együttműködési megállapodást írt alá Borkai Zsolttal.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a 22. megállapodást írta alá pénteken. Mint mondta, hiszi azt, hogy nem Budapesten kell megmondani merre fejlődjön Győr.

Új mentőállomás, hangversenyterem épül és lesz új híd

A megállapodás keretében új hangversenyterem, konferenciaterem épül majd a városban. Valamint 3 milliárd forintból új mentőállomást építenek Győrben, amely kapcsolódni fog a kórházhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester Győrben, ahol  aláírtáka Modern városok program keretében a magyar kormány és Győr városa közötti együttműködési megállapodást 2017. április 28-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester Győrben, ahol aláírták a Modern városok program keretében a magyar kormány és Győr városa közötti együttműködési megállapodást 2017. április 28-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Pannonhalma és Győr között 4 milliárd forintból kerékpárutat is építenek, továbbá sporthotel és új városi szabadidőközpont is épül a városban. Orbán Viktor ígéretet tett arra is, hogy lesz új hídja a győrieknek, erre 7 milliárd forintos összeg áll rendelkezésre és az építkezés 2019-ben kezdődhet el. Továbbá felújítják majd a Győri Nemzeti Színház épületét is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fejlesztik az egyetemet is

A városban egyetemfejlesztési is megvalósul majd. Egy új, digitális részleggel fogják bővíteni az intézményt. ”A mi kormányaink nem egyetemeket szoktak bezárni, hanem egyetemeket szoktak alapítani” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a győri körgyűrű is meg fog épülni, valamint a 8311-es összekötő utat is fejleszteni fogják, ez 3 milliárd forintból valósul meg és 2018-ban kezdődhet a munka.

Felújítják a győri buszállomást és a vasútállomást is.

A városban vízi élménypark is épülhet, és fejlődni fog a város állatkertje is.

A tervek között szerepel, hogy Győr városát és Dunaszerdahelyt összekötnék egy négysávos úttal. Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar szakasz megépül és tárgyalni fog a kormány a szlovákokkal is, hogy az út azon része is megépülhessen.

“Fontos ponthoz érkeztünk”

Győr város életében fontos ponthoz érkeztünk, mert eljutunk oda, hogy az elkövetkezendő 15-20 év fejlesztéséről beszélhetünk.

„Polgármesterként a győriek álmát tudom közölni, és bejelenthetem, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírtuk a város a 15-20 évre vonatkozó vízióját és fejlődési lehetőségeit” – mondta Borkai Zsolt.

„Elmondtam az álmainkat, vágyainkat és a mai napon olyan megállapodás született, hogy az elkövetkező 20 évben nagyvárossá fejlődhetünk. Biztos vagyok benne, hogy a gazdaság mellett a több lábon állás, a kultúra és a sport is szolgálni fogja, hogy egy élhető várost hozzunk létre” – hangsúlyozta Borkai Zsolt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester Győrben, ahol  aláírtáka Modern városok program keretében a magyar kormány és Győr városa közötti együttműködési megállapodást 2017. április 28-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester Győrben, 2017. április 28-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

“Az ország nagyon közel van a teljes foglalkoztatottsághoz”

Magas szintű szak- és egyetemi képzésre, a munkaerő megfizetésére és demográfiai programra van szükség a munkaerőhiány kezelésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Modern városok program részeként tartott győri sajtótájékoztatón, amelyen a régió munkaerőhiányáról kérdezték őt.

Az ország nagyon közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, lassan “az értékes munkaerő éppúgy hiány lesz Nyíregyházán, mint Győrben” – mondta, jelezve: hosszú távon ezért nem tartja jó megoldásnak, hogy például a győri munkaerőhiányt az ország keleti részéből orvosolják.

A népesedési programmal kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választás után – amely “reményeink szerint rendben lesz” – “egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatnunk”.

Szükség van az erős vidékre 

Borkai Zsolt polgármesterről, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökéről Orbán Viktor kérdésre azt mondta: örül, hogy együtt dolgozhat vele, amit a jövőben is szeretne folytatni, és ez nemcsak Győrre, hanem az olimpiai mozgalomra is érvényes.

A sportirányítással kapcsolatban a kormányfő megjegyezte: 2010-ben az ő javaslata volt, hogy ne legyen egy állami sportigazgatási rendszer, hanem a MOB legyen a “sportfennhatóság”. Ez azonban tévedés, lehetetlen feladat volt, ezért visszatértek ahhoz, hogy lesz “sport-államigazgatás”, és ettől függetlenül működik az olimpiai mozgalom – mondta.

A fejlesztési források elosztásánál arra kell törekedni, hogy lehetőséget adjunk a kisebb településeknek is a magyar gazdasági vérkeringésbe való csatlakozáshoz, ugyanakkor biztosítsuk az “eredményt elérő” települések, városok további erősödését is – mondta a miniszterelnök kérdésre válaszolva, majd hozzátette: egy közösség vagyunk és egy nemzet, jó gazdaság politikával pedig össze lehet egyeztetni a támogatási összegek szétosztását.

Beszélt arról is, hogy a Modern városok program 22. állomása a győri megállapodás. A jövőben a közepes városokat támogatják majd, az utolsó körben pedig elindul egy falufejlesztési program, mert az országnak az érdeke a gazdaságilag erős vidék.

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy a most aláírt megállapodás a következő 15-20 évre határozza meg a város fejlődését, életét. A cél, hogy Győr olyan 300 ezres nagyvárossá nőjön, amely az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás révén élhető mindenki számára.

A városvezető megköszönte a kormány korábbi és jövőbeni támogatását, egyben példaként említette, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) kapcsolódó – a kormány által 10 milliárd forinttal támogatott – infrastrukturális fejlesztések is mutatják, hogy egy sportesemény egy egész város megújulásához is hozzájárul.