Nem árt tisztában lenni a lakásfelújítás buktatóival

Tavasszal kezdődik a nagy lakásfelújítási szezon: festés, tapétázás, járólapozás, villanyszerelés és radiátorcsere. De milyen szakemberre bízzuk a munkát? Hol és hogyan érdemes mestert keresni? Milyen munkafázisokhoz kell külön engedély? – A lakásfelújítás buktatóiról Tornyi László, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke, Ebedli Gyula belsőépítész és dr. Kolyvek Antónia, a Budapesti Békéltető Testület szóvivője nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hogyan találjunk jó szakembert?

Az ipartestületek nyilvántartják a megfelelő tapasztalattal és ismeretséggel rendelkező szakemberek nevét, aki lakásfelújításra készül, annak első körben nem árt itt tájékozódnia:  sokkal megbízhatóbb forrás a szájról szájra terjedő ajánlásoknál. Magyarországon nagyjából 180 helyen kereshető fel ipartestület, nemcsak a nagyvárosokban, de a kistelepüléseken is – mondta el Tornyi László.

Nagyon sok cég szórólapokon hirdeti magát, amelyen sokszor csak egy telefonszám szerepel. Az emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy nem ellenőrzik le a hirdető céget és nem kötnek szerződést a szakemberekkel – akik sokszor még számlát sem adnak.

A legtöbb probléma abból ered, hogy a munka végén az esetleges hibák felfedezése után már hiába hívjuk vissza őket, fennáll a veszélye annak, hogy elérhetetlenekké válnak – hívta fel a figyelmet dr. Kolyvek Antónia.

Fontos a megelőzés

Előfordulhat, hogy ezek a cégek rendelkeznek saját szerződésmintával, ám nem biztos, hogy ez a minta előnyös a megrendelőnek. Sokszor egy gyors átolvasás után hajlandóak vagyunk előleget vagy foglalót fizetni, és ha később meggondoljuk magunkat, visszalépnénk a megbízástól, már nem kapunk vissza a pénzünkből semmit. Alaposan át kell olvasni a szerződést, sőt, jogász véleményét is ki lehet kérni, ha nem vagyunk tisztában a szerződésben leírtakkal – hangsúlyozta a szóvivő.

Fontos a számla és szerződés, ugyanis a 2004-es jótállási kormányrendelet kimondja, hogy csak ezek birtokában lehet a kötelező jótállást érvényesíteni. A munka elvégzése után számított hat hónapon belül, ha újra jelentkezik a probléma vagy meghibásodás, a szakember köteles díjmentesen ismét elvégezni a munkát – magyarázta.

Már kisebbfajta javítások esetén is javasolt a szerződéskötés, akár bruttó 20 ezer forintos költség esetén is – tette hozzá.

Hogyan álljunk neki egy lakásfelújításnak?

Nagyobb felújítások esetében, ami szerkezeti és műszaki átalakításokkal is jár, érdemes egy tapasztalt szakember segítségét kérni. Egy szakember jobban átlátja, hogy milyen anyagok szükségesek, melyik a leghatékonyabb, de anyagi szempontból sem mindegy, mit és mennyiért vásárolunk. Egy megfelelő szakember rövid időn belül a legjobb megoldást tudja kínálni, és a megrendelő dönti el, hogy igényli-e vagy sem – jegyezte meg Ebedli Gyula.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes felújítások jogi beleegyezést is követelnek: például egy panellakásban történő nagyobb átalakítást jogilag engedélyeztetni kell, és a lakók beleegyezése is szükséges.

Ha felújításra készülünk, érdemes felmérni, hogy pontosan mit szeretnénk, mi az, amit meg tudunk csinálni és mi az, amihez már tapasztalt szakember kell.

Bármilyen kivitelezési témában még a munkakezdés előtt érdemes utánajárni, hogy a felkért szakember azelőtt milyen munkát végzett, milyen minőségben. Ezzel saját magunknak adunk garanciát – hívta fel a figyelmet a belsőépítész.