Már minden ötödik dolgozó után jár járulékkedvezmény

Nagyban hozzájárul az állástalanok elhelyezkedéséhez, valamint a munkaerő megtartásához a munkahelyvédelmi akció; ma már közel 900 ezer dolgozó után vesznek igénybe valamilyen járulékkedvezményt a vállalkozások - írta a Magyar Idők pénteki lapszámában a Nemzetgazdasági Minisztérium közlésére hivatkozva.

A legfrissebb, februári adatok szerint a program 2013-as indulása óta 517,2 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. A cégek szociális hozzájárulási adókedvezmény, valamint szakképzési hozzájárulási kedvezmény formájában kapnak támogatást.

A legtöbb vállalkozás az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásához használta ki a kedvezményeket, a támogatások harmadát az ebben a korcsoportban foglalkoztatottak után igényelték. A második legnagyobb csoport a szakképzetlenek voltak, havi átlagos 280 ezer fős foglalkoztatotti létszámmal. Emellett mintegy 160 ezer, 25 év alatti fiatal alkalmazásához, és átlagosan havonta 35 ezer, gyermekgondozási ellátásban részesülő után kapnak közteherkönnyítést a munkaadók.

Kedvezményt vehetnek igénybe a mezőgazdasági termelők, valamint a szabad vállalkozási zónában működő cégek is, utóbbiaknál egyelőre csak mintegy 1500 főt érint az érvényesíthető kedvezmény, azonban számuk egy év alatt így is megkétszereződött – olvasható a Magyar Időkben.