Kutyatámadások: az állat semmiről nem tehet, a gazda igen

Az utóbbi hónapokban egyre több támadás fordult elő, amit elszabadult kutyák okoztak.

Elszabadult kutyák egy Szépasszony-völgy közelében lévő tanyán három birkát megöltek, kettőt pedig súlyosan megsebesítettek húsvétkor. A tulajdonos ezért az állatok kényszervágásáról döntött. Az utóbbi hónapokban egyre több támadás fordul elő, amit elszabadult kutyák okoznak.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Nagy László állattenyésztő arról számolt be a Kossuth Rádiónak, hogy autóval ment ki a legelőre, amikor néhány kutya nekiment és megtámadta. Ezek az ebek egyébként 10 állatát tették tönkre, több százezer forintos kárt okozva neki.

A falkaösztön vezérli az állatokat

Az állatorvos úgy látja, hogy ezek a kutyák nem az éhség miatt támadnak, hanem azért mert bennük van a falkaösztön. Az, hogy megkergessék és játékból kicsit megharapdálják az állatokat. Nem gyilkolni akartak – tette hozzá Suszták Béla állatorvos.

Hatvanban is történt támadás

Hatvanban a napokban két nagytestű kutya úgy megsebesített egy őzet, hogy azt a vadászoknak el kellett altatniuk.

Mindig a gazdi a hibás

Ilyen esetekben az állatvédők szerint nem a kutya a hibás, hanem a gazdi, aki nem megfelelően tartja az ebeket. Fontos lenne, hogy a gazda mielőtt az állattartás mellett dönt mérlegelje azt, mivel is jár például a kutyatartás. „Itt nem csak arról van szó, hogy ivartalanítani kell adott esetben az állatot, hanem arról is, hogy biztosítani kell számára a megfelelő életteret és kereteket” – hangsúlyozta Társy Diána állatvédő.

Az állat ugyanis semmiről nem tehet, a gazda viszont igen, hiszen a gazdi felellősége az is, hogy ne szökjenek ki az állatai.

A támadásokról egyébként érkezett bejelentés, de eljárás egyik ügyben sem indult a rendőrségen.