A kormány tudomásul veszi az ET Parlamenti Közgyűlésének határozatát

A magyar kormány tudomásul veszi az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének határozatát, amely a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat Velencei Bizottság általi véleményezését kezdeményezi – közölte az Igazságügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításával kapcsolatban egyeztetés van folyamatban az Európai Bizottsággal is.

A magyar kormány fontosnak tartja a Velencei Bizottsággal való együttműködést – írta az Igazságügyi Minisztérium.

Erre figyelemmel, valamint annak érdekében, hogy a magánélet védelmével kapcsolatos készülő szabályozás nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal összhangban legyen, a kormány nevében az igazságügyi miniszter előkérdések tisztázása céljából jogi szakvéleményt kér a Velencei Bizottságtól – tették hozzá.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése csütörtökön arra szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi finanszírozású civil szervezetek átláthatóságát célzó törvényjavaslat parlamenti vitáját és a felsőoktatási intézményeket érintő törvénymódosítás alkalmazását.

A közgyűlés aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar kormány nyilvános konzultáció nélkül kíván életbe léptetni súlyos következményekkel járó szabályozásokat, ezért arra kérte a Magyarországot, hogy folytasson nyílt párbeszédet a civil társadalommal, az Európa Tanáccsal és más nemzetközi szervezetekkel.

A közgyűlés rögzítette, hogy a Velencei Bizottsághoz, az ET alkotmányjogi szakértőkből álló testületéhez fordul a civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket érintő magyar törvénytervezetekkel kapcsolatban annak megállapítására, hogy a szabályozások összhangban vannak-e az Európa Tanács normáival.