A házelnök lett Albánia új államfője

Ilir Metát, az albán parlament elnökét választotta meg a tiranai törvényhozás az ország új államfőjének pénteken.

A 140 tagú Népi Gyűlés zárt ajtók mögött tartott ülésén a jelenlévő 89 képviselőből 87-en szavaztak a kormányzó Albán Szocialista Párt által támogatott jelöltre, miután három korábbi kísérlet az új államfő megválasztására kudarcot vallott.

Ilir Meta, az albán parlament, a Népi Gyűlés elnöke beszédet mond, miután a képviselők államfőnek választották Tiranában 2017. április 28-án. Meta, a Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) kisebbik kormánypárt 48 éves vezetője várhatóan júliusban veszi át az öt évre szóló államfői tisztséget a hivatalban lévő Bujar Nishanitól. (MTI/EPA/Malton Dibra)

Metának, a Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) kisebbik kormánypárt vezetőjének a mostani választási fordulóban legalább 71 szavazatra, vagyis egyszerű többségre volt szüksége megválasztásához. Emellett a 48 éves politikus volt az egyetlen, akinek jelölését legalább 20 képviselő támogatta.

A ceremoniális jellegű, öt évre szóló államfői tisztséget várhatóan júliusban veszi át a hivatalban lévő Bujar Nishanitól.