Választ adtak arra a kérdésre, kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból

Manfred Weber nagyra értékelte azt, hogy a magyar miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, és mindig nyitott a párbeszédre. Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint így kell európai módjára megoldani a konfliktusokat. Ezzel Manfred Weber választ is adott arra a kérdésre, kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból – jelentette ki Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A CEU-ügye, vagy az NGO-k ügye csak egy eszköz, hiszen az Európai Unió épp azon dolgozik, hogy az utóbbiakat megregulázza, és a magyar szabályozásnál sokkal erősebb felvetések is szerepelnek a tervezetben. Számon kérni egy nemzetállami politikust azért, mert átláthatóbbá szeretné tenni a civil szervezeteket, nonszensz – vélekedett.

2011 óta politikai boszorkányüldözést folytatnak, most épp a migrációs politika áll a háttérben. Az eredője e vitáknak, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak egy saját víziója van az Európai Unióról, és ezt meg is szeretnék valósítani. Ez nem tetszik a brüsszeli elitnek – mutatott rá.

Brüsszel, 2017. április 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke, Manfred Weber találkozója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án.  MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke, Manfred Weber az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Arra a kérdésre, hogy tegnap az Európai Parlament plenáris ülésén az Orbán Viktor miniszterelnököt kritizálók olvasták-e a felsőoktatási törvény módosításának hivatalos fordítását, azt válaszolta: kétli, hogy bárki olvasta volna azt, ugyanolyan dezinformációk vannak a levegőben, mint korábban a médiatörvénnyel vagy a határvédelmi szabályokkal kapcsolatban.

Általános vélekedés az ellenzék körében, hogy a magyar törvény ellehetetleníti a CEU-t, illetve már be is kellett zárni azt – tette hozzá.

A meginduló kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bizottság kötelező lesz tisztázni azt, milyen konkrét problémák merülnek fel a szabályozással kapcsolatban. Mivel ilyen nem azonosítható, nem lesz eredménye ennek az eljárásnak és be fog bizonyosodni, hogy a magyar szabályozás összhangban van a nemzetközi normákkal – vélekedett Kovács István.