Szabadkán ideiglenes lakásokat építenének a migránsoknak

A Magyar Szó című újvidéki napilap, valamint a szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a szabadkaiak többsége elítéli és ellenzi az elképzelést, amely szerint a városban lakások épülnének a közel-keleti, afrikai és ázsiai migránsok számára. Sokan a közösségi oldalakon árasztották el negatív kommentárokkal a témáról szóló híreket.

A tervek szerint nyáron kezdenék el építeni a hat, egyenként negyven négyzetméteres lakást, illetve kis házat nem messze a város központjától. Később ezekben a lakásokban is időseket szállásolnának el, az objektumok ugyanis a gerontológiai központ területén találhatóak. A 30 millió dináros (76 millió forint) projektet Norvégia támogatja.

Egy menekült egy romos téglagyár elhagyatott területén a vajdasági Szabadka határában 2017. április 8-án. MTI Fotó: Molnár Edvárd

A bevándorlócsaládok ideiglenesen, legfeljebb egy évig használhatnák az objektumokat azzal a feltétellel, ha hivatalosan is benyújtják menedékjogi kérelmüket. Szerbiában jelenleg mintegy hétezer migráns tartózkodik, közülük senki nem adott be menedékjogi kérelmet – közölte a szociálisügyi államtitkár.

A nyugat-balkáni országban öt állandó és tizennégy ideiglenes befogadóközpont van.

A tervek szerint azonban hamarosan bezárják a horvát határhoz közeli Sidben található központot, ellenben a román határhoz közeli Nagykikindán új központot nyitottak, ahol 250 migránst tudnak elszállásolni. Az intézkedéseket az indokolta, hogy míg a Bánságba egyre több bevándorló érkezett, a horvát határnál pedig ott egy betörést követően a helyiek is a migránsok eltávolítását, illetve a befogadóközpont bezárását követelték. Az ott tartózkodókat más központokba szállították.