NGM: közös fellépés a V4-ek jogai érdekében

Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a tagállami hatáskörök csorbítására irányuló bizottsági törekvésekkel szemben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Varsóban, a Visegrádi négyek munkaügyi és szociális ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint.

Az NGM közleményében kiemelte: a nemzetgazdasági miniszter közölte, a V4 tagországok közös álláspontja továbbra is az, hogy támogatják a visszaélésekkel szembeni fellépést, a szabályok kikényszerítését, ugyanakkor elutasítják a kiküldetési irányelv tervezett módosítását és visszautasítják a “szociális dömpinggel” kapcsolatos vádakat.

Varga Mihály. MTI Fotó

Varga Mihály. MTI Fotó

Varga Mihály leszögezte, Magyarország – csakúgy, mint a Visegrádi országok – visszautasítja a “szociális dömping” kifejezés használatát, és azt, hogy az alacsonyabb tagállami bérszint által bármilyen visszaélés vagy tisztességtelen verseny valósulna meg.

Az úgynevezett “posting”-nak, vagyis a magyar munkavállalók külföldi kiküldetésének tervezett módosításával kapcsolatban leszögezte, a változtatás Magyarország számára is elfogadhatatlan, hiszen az korlátozná a szolgáltatásnyújtás szabadságát, a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó magyar vállalkozások így kiszorulnának a belső piacról és végeredményként az Európai Unió egészének versenyképessége is csökkenne.

Nem engedhet Magyarország szabályozási jogkörökből

A szaktárca tájékoztatása szerint a nemzetgazdasági miniszter hozzászólásában kiemelte, Magyarország nem fog lemondani olyan szabályozási jogkörökről, amelyek nemzeti hatáskört érintenek, egyes esetekben szűkítenek, elvonnak. Hazánk számára is nagyon fontos a munkavállalói jogok védelme, a V4 országok vállalkozásai a piaci igényeknek megfelelően versenyképes és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak a belső piacon – tette hozzá.

A találkozón a tárcavezető hangsúlyozta, hazánk 2010 óta olyan gazdasági, versenyképességi és foglalkoztatási eredményeket ért el, amelyek azt igazolják, hogy jó úton halad az ország. Mint mondta, a gazdasági mutatók javulása mellett a munkanélküliség jelenleg Európában az egyik legalacsonyabb szintre, 4,4 százalékra csökkent és a szegénység elleni küzdelemben is sikerült eredményeket felmutatni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.