Zebracsikó született a fővárosi állatkertben

Nagyokat szaladgál és hancúrozik a kifutóban az állatkert legifjabb zebrája. Április 15-én született, és szép időben kora délutánonként már a kifutóba is kiengedik a gondozók. A főváros állatkertjében 1894 óta tartanak zebrákat, az első zebracsikó 1930-ban született.

Újfent gyermekáldás volt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezúttal a zebráknál született csikó a Tina nevű kanca jóvoltából, amely április 15-én, éppen Nagyszombatkor, a kora reggeli órákban hozta őt világra.

A most 11 napos csikóból a nagyközönség eddig nem sokat láthatott, hiszen az istállóban az első időszakban nem látogathatók az állatok (az anyaállatnak teljes nyugalomra van szüksége), a kifutóra való kiengedést pedig a kedvezőtlen időjárás napokig nem tette lehetővé – írja közleményében a fővárosi intézmény.

Zebracsikó született Budapesten. (Fotó: Bagosi Zoltán)

Zebracsikó született Budapesten. (Fotó: Bagosi Zoltán)

Időközben valamivel melegebbre fordult az idő, és a kicsi is sokat erősödött, tehát már nincs akadálya, hogy legalább a nap egy részében a kifutóra is kiengedjék a zebrákat. Így a csikót – és persze az anyaállatot – a kora délutáni órákban, nagyjából 12 és 14 óra között már láthatja a nagyközönség az Elefántházzal szemközti kifutóban, hacsak nem fordul nagyon kellemetlenné az időjárás.

A csikó láthatóan élvezi a kifutót: nagyokat hancúrozik és nyargalászik. Amikor pedig elfárad és megéhezik, tüstént visszabaktat az anyaállathoz néhány korty tejért.

A jövevény anyja, Tina 2008 áprilisában született Hollandiában, az Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkban. Kétéves korában, 2010 második felében került Budapestre.

A csikó apja, Zucchero, akit „Cukornak” is szoktak becézni, már majdnem hétéves, és 2012-ben érkezett a franciaországi Peaugres szafariparkjából. A nemrégiben született kicsi egyelőre még nem kapott nevet, de azt már sikerült megállapítani, hogy nőstény.

Zebracsikó született Budapesten. (Fotó: Bagosi Zoltán)

Zebracsikó született Budapesten. (Fotó: Bagosi Zoltán)

A közlemény szerint a zebrák szaporodásáról érdemes tudni, hogy ennél a fajnál majdnem pontosan egy év a vemhességi idő. Ellésenként csak egy csikó szokott születni. Az újszülött néhány órával világra jövetele után már lábra is áll, ahogy ez a patás állatok körében szokás.

A fiatalok 6-9 (sőt néha 11) hónapos korukig isznak anyatejet, bár a kezdetben kizárólagosan fogyasztott tej mellett már néhány hetes korukban kóstolgatni, szálazgatni kezdik a felnőtteknek való táplálékot is, majd néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány jellemzi táplálkozásukat. A fiatal zebrák másfél-kétéves korukig érik el az ivarérettséget.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, bár az azóta eltelt 123 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. A zebrák három faja, illetve 8-10 különféle alfaja közül az idők során többet is bemutatott az állatkert, a múltban akadtak Wahlberg-, Chapman-, sőt még Grévy-zebrák is Budapesten.

Zebracsikó született Budapesten. (Fotó: Bagosi Zoltán)

Zebracsikó született Budapesten. (Fotó: Bagosi Zoltán)

Mostanában az alföldi zebra (Equus burchelli) egyik alfajával, az úgynevezett Böhm-zebrákkal (E. b. boehmi) találkozhat a közönség.

A nemrégiben született csikó és szülei, Zucchero és Tina mellett egy további tenyészállat, a Romy nevű kanca is része az állatkerti zebraménesnek. 2015 januárjában Romy és Zucchero nászából is született már csikó: a Rozi nevet kapta, és 15 hónapos korában utazott el egy másik állatkertbe – írja az intézmény közleményében.