Elkezdődött a szegedi parkolóbérletper

Az ügyészség szerint Szegeden éveken át adtak ki ingyenes parkolási bérleteket, amivel jelentős vagyoni hátrányt okoztak a városnak. A város vezetői hagyták jóvá a listát, hogy kinek jár ilyen bérlet. A vádlottak között van Botka László polgármester kabinetfőnöke és általános helyettese is. A szocialisták szerint ez csak koncepciós kirakatper. A feljelentést tevő férfi viszont "maffiafőnökhöz" hasonlította Botka Lászlót - hangzott el az M1 Híradójában.

Összesen 307 parkolóbérletet osztott szét ingyen a szegedi önkormányzat 2008- és 2012 között. Az ügyészség szerint ezzel csaknem 40 millió forint kárt okoztak. Emiatt hűtlen kezeléssel vádolják a közlekedési társaság 2 volt ügyvezetőjét, a parkolási ágazat akkori vezetőjét, Mózes Ervin jegyzőt, Solymos László MSZP-s alpolgármestert, és Botka László polgármester kabinetfőnökét.

Tudtak arról, hogy a parkolóbérletek ingyenes igénylésére, sem jogszabályi, sem pedig képviselőtestületi felhatalmazással nem rendelkeznek, illetve azok ingyenes átadására a Szegedi Közlekedési Kft részéről eljáró személyek sem jogosultak – mondta el Kiss Szabó Szilvia a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze.

Parkolóbérleteket többek között önkormányzati és parlamenti képviselők, azok családtagjai, díszpolgárok kaptak, de adtak ügyvédeknek, cégeknek, bíráknak, és a rendőrségnek is. A vádlottak szerint olyanoknak, akik segítik az önkormányzat munkáját. Valamennyien azt mondták, nem követtek el bűncselekményt, mert 1996-óta az önkormányzat minden évben adott ingyen parkolóbérleteket.

Bilinccsel várták Botka kollégáit

Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője bilinccsel várta Botka László kollégáit. Ő és egy másik önkormányzati képviselő tett feljelentést a parkolási ügyben. Azt mondta Szegedet egy bűnözői csoport irányítja, amely lebukott.

Hozzátette: a vádlottak padjáról hiányzik egy ember, azt gondolja, hogy a “maffiának” van egy első számú vezetője, a keresztapát pedig úgy hívják, hogy Botka László, aki tudta és közreműködése nélkül ez az ügy, amely miatt ma a szegedi városvezetés tagjai a vádlottak padjára ülnek nem történhetett volna meg – tette hozzá Szabó Bálint.

A Híradó szerette volna megkérdezni nyírbátori fórumán Botka Lászlót, hogy szerinte jogszerű volt-e a parkolási bérletek kibocsátása. A polgármester helyett Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke válaszolt.

Azt gondolom, hogy minden megyei jogú nagyvárosban és minden nagyvárosban hasonlóképpen működik a parkolási rendszer, ezt a másik oldalon is tudják. Egyetlen bűne van Szegednek, hogy Orbán Viktor kihívója a polgármester, akit Botka Lászlónak hívnak.

A per egy hét múlva tanúk kihallgatásával folytatódik a gyulai járásbíróságon.