Digitális Jólét program: kötelező az áfacsökkentés

A Digitális Jólét program titkárságának szerdai közleménye szerint maradéktalanul érvényesülnie kell az internetszolgáltatást terhelő áfa csökkentésének.

A Digitális Jólét program egyik alapvető célja, hogy minden magyar polgár számára elérhetővé és megfizethetővé váljon az internet használata és ezáltal az európai átlag fölé emelkedjen az internethasználat elterjedtsége Magyarországon – hangsúlyozzák.

Olcsóbbak lettek az előfizetések

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés döntése alapján idén január 1-jétől az eddigi legalacsonyabb szintre, 27 százalékról 18 százalékra csökkent az internet-előfizetés áfája, így évente átlagosan egyhavi internet-előfizetési díjat takaríthatnak meg a magyar polgárok.

Hozzáteszik: jövő január 1-jétől öt százalékra csökken a szolgáltatás áfája, azaz jövőre még olcsóbban internetezhetnek a magyarok és a magyar vállalkozások.

Mint írják, a kormány szándéka, hogy az adócsökkentés árcsökkentő hatása maradéktalanul érvényesüljön, az áfacsökkentésnek köszönhetően minden egyes forint megtakarítás a polgárok zsebében maradjon.

Éppen ezért üdvözöljük az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) keddi döntését, amely szerint alapos vizsgálat után bírsággal sújtott egy szolgáltatót, amiért az internetes áfacsökkentést figyelmen kívül hagyva, nem változtatta meg a számlák végösszegét – írják, elfogadhatatlannak nevezve a szolgáltatók ilyen típusú díjemelési döntéseit.

A kormány az NMHH további vizsgálatait követően, az NMHH teljes jelentésének birtokában dönt a szükséges intézkedésekről – zárul a közlemény.

Megtörtént az első büntetés

Keddi közleménye szerint háromszázezer forintos bírsággal sújtott az NMHH hivatala egy szolgáltatót, amiért az az internetes áfacsökkentést figyelmen kívül hagyva nem változtatta meg a számlák végösszegét. A Kapulan Távközlési Kft.-re kirótt szankció másik okaként azt említik, hogy a cég figyelmen kívül hagyta az elektronikus hírközlésre vonatkozó szerződésmódosítási szabályokat.