Bővül a Duna-Ipoly Nemzeti Park

Látogatóközpont épül a dömösi hajóállomás közelében, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A projekt 1,3 milliárd forintból valósul meg.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy a látogatóközpontban természetvédelmi tudásközpont is lesz. Elmondása szerint fontos, hogy a nemzeti parkok bírjanak egy ilyen ökoturisztikai létesítménnyel, hiszen ezek hatására megötszöröződhet a turistaforgalom.

A létesítmény megközelíthetősége nagyon kedvező lesz, a látogatók pedig rossz idő esetén is megismerkedhetnek a térség állatvilágával és növényeivel. Mindez 2019-re készül el, a látogatóközpont megépülése után napi száz látogatóval számolnak.

A létesítmény fő eleme a kert lesz, benne egy Duna alakú és a Duna menti területeket bemutató tanösvénnyel, de állatsimogató és madárröpde is várja a látogatókat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park mellett Duna-Dráva Nemzeti Park is félmilliárd forintos támogatást nyert el. A kormányzat 100.000 hektárnyi terület megújítását tűzte ki célul, de a fejlesztendő területek mellett a fajok monitorozása is jelentős szerephez jut majd a keretből.