Századvég: a többség kritikus Soros szervezeteivel szemben

A magyarok döntő többsége károsnak tartja Soros György magyarországi szervezeteinek tevékenységét és a milliárdos üzletemberről is rossz véleménnyel van – derült ki a Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásából. A többség szerint a felsőoktatási törvény módosításának célja nem a CEU bezárása.

Az elmúlt hetek heves politikai vitáival kapcsolatban többször felmerült Soros György személye és a milliárdoshoz köthető szervezetek szerepe. A Századvég Alapítvány legújabb közvélemény-kutatása az aktuális események társadalmi megítélését vizsgálta – írják a Híradó.hu-nak eljuttatott közleményükben.s1

A kutatás rávilágított, hogy a magyar lakosság továbbra is erősen kritikus mind Soros György személyét, mind az üzletember hazai szervezeteinek munkáját illetően. A megkérdezettek 58 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van Soros Györgyről, a válaszadók döntő többsége (53 százaléka) továbbá úgy látja, a milliárdos magyarországi szervezetei összességében inkább károsak hazánkra nézve (a mintába kerültek 29 százaléka látja hasznosnak tevékenységüket).

Ahogy az már a korábbi kutatásokból is kiderült, a felsősoktatási törvény átalakítása körüli viták kifejezetten ismertek a felnőtt korú lakosság körében, a válaszadók 94 százaléka hallott az ügyről.

A többség szerint nem a CEU bezárása volt a cél

Ami a kormány felsőoktatási törvénymódosításának megítélését illeti, a többség (61 százalék) szerint a kormány célja a külföldi egyetemek magyarországi működésének tisztázása volt, míg a megkérdezettek 30 százaléka látja úgy, hogy a módosítás főként a CEU bezáratására irányult.s3

A Századvég 2017. április 20–23. között végezte telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.