Országos szinten is érvényesítenék a gyermekek betegjogait

Ma Magyarországon hiába írja elő jogszabály, hogy minden szülőnek joga van a gyermeke mellett tartózkodnia a kórházi kezelés ideje alatt, még sincs erre mindenhol lehetőség. Az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását a gyógyulási idő alatt, éppen ezért szeretne az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának támogatásában pályázat útján lehetőséget kínálni a helyzet orvoslására.

Az egészségügyről szóló törvény kimondja, hogy a szülőnek, törvényes képviselőnek joga van a gyermek mellett tartózkodni a kórházi kezelés ideje alatt. Erre ma Magyarországon minimálisan van csak lehetősége a hozzátartozóknak. A kórházakban a szülők csak bizonyos ideig maradhatnak gyermekük mellett, ha pedig az éjszakát is velük szeretnék tölteni, akkor az ágy mellett görnyedve egy kényelmetlen széken, vagy a folyosón kell átvészelniük az éjszakát.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hazánkban 2015 novemberében egy egyedülálló kezdeményezés eredményeként a Bethesda Gyermekkórház területén létrejött a Bethesda Anyák Háza, amely szállást nyújt a kórházban kezelt gyermekek családtagjainak, ezzel is segítve a gyógyulási folyamat részét.

A Bethesda Gyermekkórházba az ország bármely, távolabbi részéről is érkeznek ellátást igénylő gyermekek, akik akár több hónapot is az intézményben kényszerülnek tölteni a hosszú kezelés miatt. Ez komolyan problémát jelentett a kórházba érkező szülők elszállásolását tekintve, amíg az Anyák Háza meg nem nyitotta kapuit.

Az Anyák Háza Országos Program létrehozásával a kezdeményezők országos szinten szeretnék érvényesíteni a gyermekek betegjogait. A pályázat célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon szülő és gyermeke biztonságban és méltóságteljesen tölthesse együtt az egészségügyi okból kialakult krízishelyzetet.

A szervezők bíznak abban, hogy a pályázatra számos nevezés érkezik, ezzel is bizonyítva, hogy ma Magyarországon az egészségügyi intézményekben meg van a hajlandóság egy ilyen széleskörű társadalmi probléma megoldására, csak erőforrások és kellő támogatottság híján eddig nem tudtak megküzdeni a feladattal.

A pályázat további részletei, valamint a részletes pályázati kiírás megtalálhatóak a www.anyakhaza.hu honlapon. Az Anyák Háza Országos Program 2017. június 15-ig várja az érdeklődő egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek jelentkezését.