Nébih: Megfelelnek a szempontoknak a trappista sajtok

Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált trappista sajt megfelelt az élelmiszerbiztonsági szempontoknak a szakemberek kisebb hiányosságot főleg a tápérték jelölésénél találtak - közölte a hivatal.

A Nébih terméktesztjén 26 féle trappista sajtot vizsgált, 5-nél egyebek mellett laktóztartalmat is mért. Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző – például a félkemény – csoportba sorolás.

A Nébih laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesnek jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartalmát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt, a nitrát és nátrium-klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek.

A szakemberek 10 trappista sajtnál találtak jelölési problémát, főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztette a hatóság, és kötelezi őket a hibák javítására.

A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett – közölte a Nebih.