A tökéletes gyilkos - az új magyar krimi

Az új magyar krimin néha elég jókat lehet mosolyogni. Ami a műfajt tekintve kifejezetten üdítő lehet.

Talán nem árt rögtön az elején elmondani: A tökéletes gyilkos rendezője, Pacskovszky József nem durva és kegyetlen témájú thrillert szeretett volna készíteni, hanem egy több szálon futó történetet elmondani. Ahogy lapunknak mesélte: “Nem tényfeltáró, újságíráson alapuló krimit akartam létrehozni. Én mesélni szeretnék, beleringatni a nézőt egy történetbe, ahol van feszültség, de van távolságtartás is a dolgoktól. Nem akartunk keményen véresek, sokkolóak lenni, hanem a főszereplővel haladva egy újraszületés, újrakezdés történetét is el akartuk mesélni, ami – ettől krimi a mi filmünk – lehet, hogy nem megy bűn nélkül. A figurák nem fekete-fehérek, hanem talajt és erkölcsöt vesztettek. A film műfaji határait igyekeztünk némileg kitágítani: a film vége elmegy a kalandfilm irányába.”
Hogy miért fontos ezt megjegyezni? Mert innen nézve válik igazán érthetővé mindaz, amit most sok kritikus kér számon a bemutatás előtt álló filmtől. Persze teszem hozzá, mit ér a szándék, ha mégsem érthető, de pont ez az, ami miatt mégiscsak érdemesebb lenne árnyaltabban fogalmazni.

Nem feltétlenül állítom, hogy A tökéletes gyilkos igazán jó krimi. De azt igen, hogy szórakoztató, megüti azt a mércét, ami vállalhatóvá teszi, és tetszik, nem tetszik, egy kissé romantikussá is. Pacskovszky Józseftől nem idegen ez a stílus, ez a hang, és jó, hogy ez köszön vissza most is, hogy az utolsó jelenet és a végére hagyott poén után megnyugodva állhatunk fel a mozi székből.

A tökéletes gyilkos - jelenet a filmből. Fotó: Szlovák Judit

A teljesen kiégett Kamenár  (Fotó: Szlovák Judit)

A film szereplői – akikkel állítólag lehetetlen azonosulni – pont olyan gondokkal, hibákkal küzdenek, mint bárki. Sem többel, sem kevesebbel. Van egy foglalkozásuk, ők éppen rendőrök, de emellett hétköznapi figurákként élik az életüket. Igen, az egyiknek három gyereke van és útban a negyedikkel is megcsalja a feleségét, a másik roma, aki kap is ezért, aztán van egy érzékelhetően meleg főrendőr, meg a főhős, aki elvesztette a lányát. Utóbbi ezt a veszteséget és a kiégettséget próbálja valahogy nap mint nap elsikálni alkohollal, droggal. Van még lány, Petra, aki szép simán keveredik bele a nehéz ügyekbe, konkrétan egy gyilkosságba és Kamenár lányának halálába, ahogy az egy ilyen típusú lánytól joggal várható. A némasági fogadalmat tett, zárdába vonuló feleség (Kamenár felesége) és a Vértesben meghúzódó kolostor vezetője pedig kifejezetten érdekes női figura – mindkettejük sorsában ott rejlik egy-egy újabb – igaz kibontatlan – történet. Szóval adottak a jó karakterek, amelyek bármely krimiben megállnák a helyüket. Ráadásul ők időnként még viccesek is tudnak lenni, amiben persze mindenképp eltérnek a megszokott krimi vagy thriller hősöktől.

Az Ormos szerepét alakító Szabó Győző (b) és a Kamenár szerepét alakító László Zsolt Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című filmjének forgatásán Budapesten 2015. november 5-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Az Ormos szerepét alakító Szabó Győző (b) és a Kamenár szerepét alakító László Zsolt  (MTI Fotó: Kallos Bea)

A film története szerint, Kamenár nyomozó (László Zsolt) nemrégen elveszített lánya halálát próbálja feldolgozni: a lány egy drogos cigi hatása alatt lerepül/leesik egy magas szikláról. Kamenár minden mindegy alapon képes túsztárgyaláson részt venni (mit veszíthetne még az, aki a legtöbbet veszítette alapon) és nem sok híja van, hogy öngyilkossága nem sikerül. Egy átivott éjszaka után helyszínelni hívják – egy török férfit gyilkolt meg valaki saját házában. A ház biztonsági kamarája pedig rögzíti annak a lánynak a riadt tekintetét, aki éppen kimenekült a házból.

A feltételezett elkövető tehát egy lány, mi több Kamenár ismeri, lánya legjobb barátnője volt. Petra (Hőrich Nóra Lili) még aznap beállít a nyomozóhoz, ártatlanul belekeveredett valamibe, mondja, és csupán benne bízik meg.  A férfi bosszúja – lánya haláláért – édes lehetne, csakhogy kiderül egy nagyon is fontos motívum. Ami egy csapásra megváltoztatja viszonyát a lánnyal és viszonyát az üggyel, sőt még a kollégáival is. Kamenár magánnyomozásba kezd, miközben a tökéletes gyilkos tovább folytatja “munkáját”. Ahogy egy nyugdíjas ex rendőrtiszt barát (Szervét Tibor) mondja, mintha valaki mesterségesen tüntetné el a nagyon rossz fiúkat az útból. Azokat, akik törvényen felül, megfoghatatlanul uralják a prostitúciót, a drogpiacot, az alvilágot. A tökéletes gyilkos megfelelően intelligens, hozzáfér a rendőrségi adatbázisokhoz, remekül képes a gyanút másokra terelni, akiket aztán el is kap a rendőrség.
Innen már nem vezet túl hosszú út – sem térbeli, sem időbeni –  a végkifejletig, amiben igazán fontos szerepet játszik majd egy, a tájékozódáshoz alapvetően szükséges képesség hiánya is…

A Petra szerepét alakító Hőrich Nóra Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című filmjének forgatásán Budapesten 2015. november 5-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Petra szerepét alakító Hőrich Nóra Lili   (MTI Fotó: Kallos Bea) 

A gyilkos végül hibázik, a számára állított csapda működik, és amíg Gózon Francisco hátborzongató színvilágú, mesteri képein keresztül eljutunk a majdnem utolsó pillanatig, már azt is tudjuk: nincs tökéletes gyilkos.

Van viszont egy krimi, ami nem milliárdokból készült, mégis képes megütni a jól szórakoztatás mércéjét. És ez nagy erénye.
Igaz, nem feltétlenül az történik, amire számítunk, nem skandináv krimit látunk, nem is egy valós dokumentumok alapján készült filmet, és tény, hogy nem Mel Gibson ül abban a kocsiban, szerencsére nem is a Tettthely Schimanski felügyelője, de ettől még érdemes esélyt adni neki a moziban. Mert ha nem is vérfagyasztó, de szerethető filmet látunk majd.

A tökéletes gyilkos (98 perc)
rendezte: Pacskovszky József
forgatókönyv: Pacskovszky Jóuzsef és Pacskovszky Zsolt
A filmet: április 27-től vetítik a mozik.