Trump szankciókat vár el az ENSZ-től Észak-Koreával szemben

Donald Trump amerikai elnök új és erőteljesebb szankciókat vár el az ENSZ-től Észak-Koreával szemben.

Trump elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában fogadta a Biztonsági Tanács tagállamainak ENSZ-nagyköveteit., és előttük fejtette ki álláspontját.

Az elnök leszögezte: “Észak-Koreában a helyzet elfogadhatatlan, ez valódi fenyegetést jelent az egész világra”. Majd kijelentette: a Biztonsági Tanácsnak készen kell állnia új és az eddigieknél erőteljesebb szankciók foganatosítására. Hozzátette még: “Észak-Korea valóban probléma a világ számára, s ezt immár meg kell végre oldanunk”.

Trump a megbeszélésen ismét “nagy reformokra” szólította fel az ENSZ vezetését, s egyúttal bírálta a világszervezetet a szíriai és az észak-koreai helyzet kezeléséért is. “Az ember nem látja, hogy az ENSZ konfliktusokat oldana meg” – fogalmazott.

Az amerikai elnök a találkozó előtt telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral is. A Fehér Ház közlése szerint a két politikus beszélgetésén mindenekelőtt Észak-Koreáról, a Phenjan jelentette fenyegetésről , mint – a Fehér Ház megfogalmazásában – “biztonságpolitikai szempontból sürgős kihívásról” – esett szó.

A Fehér Ház azt is bejelentette: szerdára különleges tanácskozásra a Fehér Házba invitálták a szenátus valamennyi tagját, azaz száz szenátort, hogy a katonai vezetők és a hírszerzés vezetői jelenlétében tájékoztassák őket az észak-koreai helyzetről.