Szeva bácsi cáfolja Dietmar Clodo állításait

Váratlan fordulat történt a magyar kormány tagjainak lejáratására törekvő bűnözők és a mögöttük álló titkos­szolgálati erők játszmájában, amelynek egyik fejezete a bombagyáros Diet­mar Clodo korrupciós vádja a jelenlegi miniszterelnök és a belügyminiszter, illetve egy ismert újságíró ellen – olvasható a Magyar Idők hétfői számában.

A lap korábban arról írt, hogy a titkosszolgálati kapcsolatokkal bíró bűnözői körök elsősorban Pintér Sándor menesztését akarják elérni a belügyi tárca éléről a lejáratási hullámmal, a karaktergyilkosság azonban nem korlátozódik a belügyminiszterre.

Clodo, a bombagyártás elősegítése miatt tíz évre ítélt, majd az országból kiutasított, nemzetközileg is ismert bűnöző vádaskodásait az Átlátszó című portál azon szerzője idézte, aki évekkel korábban – még a hvg.hu újságírójaként – már teret adott a német bűnöző rágalmainak.

Visszautasították a vádakat

A bűnöző, akit az Átlátszó Jürgen Roth német író könyvéből idézett, azt állította, hogy a 90-es években a saját óbudai házában Szemjon Mogiljevics megbízásából kenőpénzt adott mások mellett Pintér Sándornak, Orbán Viktornak, valamint Juszt László riporternek.

A bombagyáros kijelentéseit a két politikus képtelenségnek minősítette és visszautasította, míg a televíziós újságíró pert indított a portál ellen és helyreigazítást, valamint ötmillió forintot követel.

Budapest, 2003. április 10. A Legfelsőbb Bíróság (LB) kihirdetett jogerős ítéletében tíz év börtönbüntetésre ítélte a bombagyárosként emlegetett, német állampolgárságú Dietmar Clodót bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés, illetve magánokirat-hamisítás miatt. Két társának esetében ugyancsak jogerőre emelve a Fővárosi Bíróság (FB) több mint két éve, 2001. decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletét, az izraeli állampolgárságú Leonid Kolchinskyt bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés miatt 8, míg az ukrán Vlagyimir Volkovot bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal visszaélés miatt 5 év börtönbüntetéssel sújtotta. A képen: Leonid Kolchinsky (b) és Dietmar Clodo a tárgyaláson. MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

Budapest, 2003. április 10. A Legfelsőbb Bíróság (LB) kihirdetett jogerős ítéletében tíz év börtönbüntetésre ítélte a bombagyárosként emlegetett, német állampolgárságú Dietmar Clodót bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés, illetve magánokirat-hamisítás miatt. Két társának esetében ugyancsak jogerőre emelve a Fővárosi Bíróság (FB) több mint két éve, 2001. decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletét, az izraeli állampolgárságú Leonid Kolchinskyt bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés miatt 8, míg az ukrán Vlagyimir Volkovot bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal visszaélés miatt 5 év börtönbüntetéssel sújtotta. A képen: Leonid Kolchinsky (b) és Dietmar Clodo a tárgyaláson.
MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

Juszt megkereste Mogiljevicset

Juszt a PestiSrácok.hu értesülése szerint a per beadványához csatolta a Moszkvában élő Szemjon Mogiljevics, valamint magyarországi titkárnőjének, egyben tolmácsának írásos tényközlését és szemenszedett hazugságnak minősítette a vele kapcsolatos állításokat.

Mint mondta, soha nem járt Clodo házában, még a bűnöző letartóztatásakor sem, a hozzá kapcsolódott Kriminális című bűnügyi műsorban is rendőrségi felvételeket használtak – idézi fel a Magyar Idők.

Írásos nyilatkozatban cáfolt Szeva bácsi

Juszt a cikk elolvasása után kereste meg Mogiljevicset és annak magyar titkárnőjét. Ők mindketten írásos nyilatkozatban cáfolták a Roth könyvében leírtakat.

Mogiljevics hangsúlyozta, hogy „minden, amit Jürgen Roth leír a könyvében, nem felel meg a valóságnak”. Emellett megemlítette, hogy mivel Juszt Lászlóval személyes ismerősök, nem is lett volna szüksége Clodo közvetítésére.

Mogiljevics titkárnője pedig azt emelte ki, hogy ő Szeva bácsi (Mogiljevics) minden hivatalos és magántalálkozóján jelen volt és fordított, ám soha nem találkozott Clodóval, akinek így nem is adhatott át borítékot vagy csomagot – utalt az állítólagos korrupciós pénzekre a vesztegetési ügybe belekevert H. Irén. (Clodo azt állította: az Orbánnak küldött egymillió márkát Mogiljevics tolmácsa adta neki oda, hogy továbbítsa az akkor ellenzékben lévő Fidesz-vezetőnek.)

Három büntetőeljárás indult eddig Clodo ellen

Clodo ellen háromszor indult büntetőeljárás Magyarországon. Először Tonhauser László, a szervezett bűnözés elleni szolgálat vezetője fogta el német körözésre akkor, amikor Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány volt. Másodszor pénzhamisításért, harmadszor bombagyártásért vonták eljárás alá, mindkétszer Pintér volt a belügyminiszter.

Az pedig tényként leszögezhető, hogy a karaktergyilkossági hullám során eddig kivétel nélkül elítélt bűnözők próbálták besározni a meghatározó kormánytagokat, így Clodo, Portik Tamás, vagy éppen Jakubinyi Róbert – írja a Magyar Idők.

Szemjon Mogiljevicsről, azaz Szeva bácsiról annyit kell tudni, hogy hazánkban soha nem indult ellene büntetőeljárás, bár az amerikai FBI az úgynevezett vörös maffia szolncevói szervezete egyik közép-európai helytartójának tartotta, és sürgette, majd segítette is kiszorítását az országból.