Okos Város megoldások egy helyen - letölthető dokumentumokkal

Okos Város weboldalt indított a Lechner Tudásközpont. A hazai és nemzetközi projekteket bemutató példatárban több száz érdekes gyakorlat között böngészhetünk.

Az Okos Város Online Példatár térképes felületén több száz konkrét hazai és nemzetközi jó példa között lehet böngészni, különböző szűrési kategóriákkal. Az egyes projekteket rövid leírás és kép is illusztrálja, kiegészítve a fejlesztő cég vagy város elérhetőségeivel. Az adatbázishoz külön használati útmutató is készült, mely még gördülékenyebbé teszi a felület használatát.

okosvaros

Az okos város fejlesztésekre irányuló kreatív ötletek és megoldások repertoárja töretlenül bővül szerte a világon, nem könnyű lépést tartani a legújabb projektekkel, termékekkel, szolgáltatásokkal és szervezetekkel.

Erre nyújt megoldást a naprakész, folyamatosan bővülő Példatár. Olyan jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, mint például az Ivócsap projekt.

A szerkezettel bármely magyarországi tűzcsapot másodpercek alatt ivókúttá alakíthatjuk anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. Az ivócsapokat elsősorban önkormányzatok és vízműszolgáltatók figyelmébe ajánlják a tervezők minden olyan magyarországi településen, ahol a köztereken nincsen elég ivókút.

A FloodCom árvízvédelmi szimulációs játék a holland árvízvédelem komplexitását és a vészhelyzetek általános észrevétlenségét hivatott modellezni és bemutatni, emellett segít a kooperációs készségek fejlesztésében vészhelyzetek menedzselése idején. A Rotterdami Főiskolán fejlesztetett játék kifejezetten vízgazdálkodási és katasztrófavédelmi szakemberek számára készült, a különböző szcenáriók a Rotterdam városát fenyegető valós veszélyeken alapulnak.

A holland demencia-falu, De Hogeweyk célja, hogy lakói aktívan, – amennyire csak lehet – a korábbi életükben megszokott rutin szerint töltsék mindennapjaikat. A falunak saját boltja, kávézója, sőt színháza van, de működik itt fodrászüzlet, sok a kiskert és egy komplett városias köztérrendszer is hozzájárul a jó közérzet megteremtéséhez. A falu körül húzódó kerítés és az őrzött kapu biztosítja, hogy a betegek biztonságban legyenek saját világukban.

A korábban PDF formátumban letölthető Példatár online verziója innen, vagy innen érhető el.