LMP: jelentősen növelni kell a honvédség forrásait

A honvédség költségvetésének növelését kezdeményezi közös határozati javaslatban az ország NATO-vállalásainak teljesítése érdekében az LMP, valamint Demeter Márta független képviselő.

Közös hétfői sajtótájékoztatójukon Szél Bernadett, az LMP társelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy semmitmondó nyilatkozatok helyett valódi ráfordításokkal és költésekkel bizonyítsa elkötelezettségét a szervezet mellett, bizonyos számítások szerint ugyanis 2016-ban a GDP 1 százalékát sem érte el az ország védelmi kiadása, amellyel a NATO-tagállamok listájának végén állunk.

Elképzelhetőnek tartotta, hogy a szűkmarkúság oka a Fidesz közeledése Oroszországhoz. Magyarország szerepe a NATO-ne belül azonban éppen a szomszédunkban zajló orosz agresszió miatt értékelődik fel – hangsúlyozta.

Demeter Márta a határozati javaslatukat ismertetve elmondta: azt kívánják elérni, hogy az ország honvédelmi kiadása 2022 végére érje el a GDP 2 százalékát. Ehhez már jövőre 1,2 százalékra emelnék a költést a GDP arányában, majd évről évre 0,2 százalékponttal növelnék azt.

A növekmény minimum felét a haditechnikai eszközök modernizálására, további 20 százalékát pedig illetményemelésre fordítanák – tette hozzá. Rámutatott: a kormány ugyan teljesíti a maga állal vállalt évenkénti 0,1 százalékpontos, vagyis 35-40 milliárd forintos forrásnövelést, ez azonban még az amortizációt sem fedezi. Úgy ítélte meg: a kormány pazarló politikája mellett a forráshiány nem lehet indok a növekedésre azt követően, hogy a kabinet korábban négy év alatt a honvédség egy teljes éves költségvetését vonta el.

Szél Bernadett kérdésre elmondta: kezdeményezni fogja, hogy szerdán a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon azzal a sajtóhírrel, hogy egy csecsen férfi megkereste a fővárosi szovjet emlékművet festékkel megdobó aktivistát, hogy bocsánatkérésre bírja. Hozzátette: szerinte meg kell vizsgálni az erről készült videó születésének körülményeit, mert – mondta – kiderült, hogy fenyegetés hatására készült.

Utalt az érintett csecsen férfi egy korábbi rádióinterjújában elhangzottakra, amely szerint parlamenti kapcsolatokkal rendelkezett, és riasztónak nevezte, hogy a magyar állampolgárok egy külföldi fenyegetése esetben nem számíthatnak sem a rendőrségre, sem a politikusokra, mert szerinte a kormánypártiak “olyan mértékben Putyin ügynökeként viselkednek, hogy még a saját polgáraik biztonságáról is lemondanak”.