Lemondott az afgán védelmi miniszter és a vezérkari főnök

Asraf Gáni afgán elnök elfogadta a védelmi miniszter és a vezérkari főnök lemondását, miután a tálibok a múlt héten a biztonsági erők több mint 140 tagjával végeztek egy katonai támaszponton - közölte az elnöki palota.

“Abdullah Habibi védelmi miniszter és Kadam Sah Sahim vezérkari főnök azonnali hatállyal távozott posztjáról” – tudatta az elnöki palota a Twitteren. Sah Husszein Murtazavi elnöki szóvivő megerősítette, hogy lemondásukra a Mazar-i-Sarif közelében található bázison történtek miatt került sor.

Pénteken tíz, egyenruhát viselő tálib szélsőségesnek sikerült hamis okmányokkal bejutnia a hadsereg 209. hadtestének támaszpontjára, ahol tüzet nyitottak a mecsetben, illetve az étkezdében tartózkodó, fegyvertelen katonákra. Két felkelő felrobbantotta magát. A négy órán át tartó golyózáporban kilenc szélsőséges halt meg, a tizediket fogságba ejtették.

Az 1TV helyi tévécsatorna tartományi tisztségviselőkre hivatkozva arról adott hírt, hogy a halálos áldozatok száma meghaladta a 150-et, további több mint 80 embert pedig különféle sebesülésekkel ápolnak, sokuk állapota válságos.

A tálibok gyakran intéznek támadást az afgán biztonsági erők és az igazságszolgáltatás képviseletei ellen. A felkelők több helyen újra megerősödtek azután, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.