Gyilkosok és erőszaktevők jöttek a migránsokkal

Az Origo mutatta be a listát, amely olyan emberek neveit tartalmazza, akik a bevándorlási hullámmal érkeztek Magyarországra, és súlyos bűncselekményeket követtek el vagy a határátlépés után, vagy még az előtt.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adataira támaszkodó, néhány oldalas anyagban az olvasható, hogy az elmúlt két évben az illegális migráció növekedésével megnőtt az olyan bűncselekmények száma, amelyek konkrétan bevándorlókhoz köthetőek, és magyar állampolgárok vagy külföldiek sérelmére történtek.

A dokumentum összesen 21 nevet tartalmaz, többen emberölés miatt, mások szexuális erőszak vagy éppen kábítószer-kereskedelem miatt szerepelnek a gyűjtésben. Szinte mindegyiküket régen kiutasították az országból, ennek ellenére sokan közülük még mindig Magyarországon tartózkodnak, jellemzően a börtönbüntetésüket töltik.

Röszke, 2015. szeptember 12. Migránsokat Röszke határában, miután több százan elindultak a gyűjtőpontról 2015. szeptember 12-én késő este. A tömeg egy ideig a síneken haladt, majd egy kukoricáson keresztül egy úthoz értek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Migránsok Röszke határában, miután több százan elindultak a gyűjtőpontról 2015. szeptember 12-én késő este. MTI Fotó: Mohai Balázs

A listán megtalálható L. S. afgán állampolgár, ő volt egyik fő szervezője annak az embercsempész-hálózatnak, amely 2015. augusztus 27-én 71 ember, köztük több gyermek halálát okozta.

M. C. afgán állampolgár, akit a német társszervek keresnek, mert az ottani szálláshelyükön egy holttestet találtak, aki feltehetően az afgán férfi felesége volt. Az biztos, hogy Németország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de hogy M.C.-vel mi történt, az bizonytalan.

A. I. nigériai állampolgár  Szerbia felől lépett be illegálisan Magyarországra 2015. július 22-én. Ekkor menedékkérelmet is benyújtott, de mivel az elbírálás alatt ismeretlen helyre távozott, megszüntették az eljárást. Aztán november 27-én a nigériai férfi újabb kérelmet nyújtott be, miután visszatért a korábban számára kijelölt tartózkodási helyre, Bicskére. Ekkor adta elő, hogy ő egy “Vámpír” nevezetű bűnözői szervezet második számú vezetője, a csoport emberölésekből és emberrablásból tartotta fent magát Nigériában. Arról számolt be, hogy személyesen négy embert ölt meg, és emberrablásokban is részt vett.

W. A. pakisztáni állampolgárral szemben 2016. június 17-én büntetőeljárás indult, mert Budapesten a VIII. kerületi Karácsony Sándor utcában egy tíz centi pengehosszúságú késsel kirabolt egy járókelőt. Elvette a sértettől a telefonját, a fülhallgatóját és úgy ötezer forintot. Arról nincs információ, hogy W. A. milyen ítéletet kapott.

C. A. D. C. iraki állampolgár, aki ellen a német hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki. hogy milyen bűncselekmény kapcsán, az rejtély, az viszont tény, hogy európai elfogatóparancs volt érvényben ellene. Idén február 27-én a Nemzeti Nyomozóiroda ez alapján elrendelte a bűnügyi őrizetét. C. A. D. C. beadványban jelezte, hogy nem kíván visszamenni Németországba, mert ott másfél évig nem kapott útlevelet, nem íratták be iskolába, nem adtak neki házat, és csak 100 eurót kapott. Ezért inkább Magyarországon maradna. Ennek ellenére március 2-án átadták a német szerveknek.

M. P-P. kameruni állampolgár 2015. március 16-án terjesztette elő az elismerési kérelmét a BMH-hoz. A rendelkezésre álló adatok szerint M. P-P. a Pest megyei Kartal egyik családi házában fenyegetéssel kényszerített közösülésre egy 18. életévét még nem betöltött sértettet, majd eltűnt. A nyomozó hatóság elrendelte a körözését, de az intézkedés nem vezetett eredményre.

A teljes listát itt olvashatja el.