Ki akarják akasztani a budapesti bicikliszámlálókat

Bringás rekorddöntést hirdettek az I Bike Budapest biciklis felvonuláson. A holland nagykövet nyitotta meg az I Bike Budapest bringás felvonulást szombat délután, amin az esős előrejelzések ellenére kb. tízezren gurultak végig.

A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömbringázáson az elavult kerékpárutak korszerűsítése mellett a felújítás előtti Lánchíd átjárhatóságának megoldását hangsúlyozták. A szervezők meghirdették az első Bringás Rekord Hetet, amelyben cégek, közösségek, iskolák, hivatalok segítségével szeretnének még több embert kerékpárra ültetni, és kiakasztani a budapesti bicikliszámlálókat.

A Kerékpárosklub budapesti mozgalma nem vár tovább a döntéshozókra, hanem szintet lép: elindítja a Bringás Rekord Hetet, melynek keretében jövő szombatig biciklire szeretnének ültetni mindenkit, aki látott már kerékpárt. Várják közösségek, iskolák, cégek, szervezetek csatlakozását, amelyhez – munkahelyi kerékpártárolók telepítésétől a közlekedési oktatásig – szakmai segítséget ad a szervezet. A kampányt jövőre országossá bővítik.

A Magyar Kerékpárosklub célja fővárosi összefogással elérni, hogy 2030-ban a budapesti közlekedés 10%-át a kerékpárok tegyék ki. Ez a belváros több pontján már megvan, így a fővárosi arány 10%-ra emelkedése a városközpontban ennek sokszorosát jelentheti – mondja a klub. A csatlakozó magánembereket, cégeket, szervezeteket arra bíztatják, hogy a közösségi médiában számoljanak be arról, hogyan kerékpároznak, hogy segítenek új embereknek bringára ülni.