Többfelé még mindig kritikus a helyzet

Délutánra visszatért a tavasz, de ennek ellenére, a hegyekben még mindig többfelé kritikus a helyzet az áprilisi hóvihar miatt. Méterről - méterre, egészen pontosan kidőlt fától kidőlt fáig haladtak ma is a mentőcsapatok - hangzott el az M1 Híradójában.

A személykocsival megközelíthetetlen településekre is vittek élelmiszert, és aggregátorokkal próbálják az áramellátást is legalább részben biztosítani – nyilatkozta az M1-nek egy férfi, aki még szerda este akadt el a Bükkben.

Lillafüred és Répáshuta

A környéken sorra dőltek ki fák a rendkívüli időjárás miatt. Sokan teljesen elakadtak a több mint 30 centis hóban. Répáshuta lakói közös erővel tisztították meg az utat, hogy a katasztrófavédelem munkatársai is el tudjanak jutni a faluig.

Kékestető a Mátrában

A hó itt is meghaladta a félmétert, amely több szállodát is elzárt a külvilágtól. Galyatetőn például több mint 200 vendég várta, hogy kiszabadítsák. Péntek délre érkezett meg a Kékes kutatócsapat segítsége, akiknek sikerült feljutni az elzárt területekre. A hegyre vezető utak még zárva vannak, csak arra az időre nyitották meg, amíg a fogságban ragadt hotel vendégeit konvojban lekísérték.

Parádsasvár és Mátraháza

A szakemberek lépésről lépésre tisztítják meg az utakat. A legkritikusabb helyszínek közül a Parádsasvár és Mátraháza közötti szakasszal délutánra végeztek, így már a 24-es út is járható. A hirtelen jött szélsőséges idő és a nagymennyiségű vizes hó sok helyen okozott áramszünetet.

Országszerte több mint 22 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán. 4 megye 20 településén van áramkimaradás, 2080 fogyasztási helyen nincs áram. De ezek a számok percről percre változnak. Az elmúlt napokban több száz kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, százmilliós összértékben, de ezek a számok még nem véglegesek.

Sok helyre még nem lehet bejutni

8 településre még mindig csak a mentésben résztvevők tudnak bejutni. Jelenleg a Felső-Mátrában a legrosszabb a helyzet, például Mátraszentimre, Mátraszentistván, és Mátraszentlászló környékén.

Ezek a településeken közel 300 ember él, ők minden reggel a katasztrófavédelemtől élelmiszerszállítmányt kapnak. Az áramot pedig a szolgáltató agregátorokról biztosítja, így minden háztartásban van áram Felső-Mátrában.

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongált kocsik

Egyelőre még nem lehet felbecsülni mekkora kárt okozott a télies időjárás. Hasonló a helyzet, amikor 2014 végén az ónos eső letarolta a főváros környéki erdőket. Ahogyan várható volt, miután elmentek a felhők, nagyon hideg lett az éjszaka. Az ország nagyjából egyharmad részén 0 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a hidegrekord, a fagyok pedig további károkat okoztak.

Szentléleken több mint fél méternyi hó esett. Az Északerdő Zrt. emberei motorfűrésszel és gépekkel próbálják meg megtisztítani az utakat és az erdőt, de a munkák még napokig is eltarthatnak.

Károk a gazdaságban

A Mecsekben is letarolta az erdőket az erős szél. Az Árpádtetői erdészetben mintegy 12 ezer hektáron puszított a tavaszi havazás. Az erős szélben a fiatal csemeték eltörtek a hó súlya alatt, de több tíz méteres fák is derékba törtek és többet gyökerestől forgatott ki a földből a szél. A szakemberek azt mondták, a legnagyobb problémát a kilombosodott koronákon megtapadt hó okozta.

A hirtelen jött mínuszok Zalaegerszegen több gyümölcsösben kárt tettek. Hiába a gazdák törődése, a -4 Celsius fokot nem bírta sem a cseresznye, sem az alma. Minden lefagyott. Tatabányán füstöléssel próbálták védeni a barackot és a gyümölcsöst. A Zala megyei Surdon több tonnányi kiesére számítanak a körte-termésben.

Nem jó ötlet erdőbe menni hétvégén

A hegyekben és a magasabb területeken továbbra is tart a hó, Dobogókőn jelenleg 60 centiméteres a hóvastagság. A szekamberek folyamatosan takarítják a túraútvonalakat, de több út még mindig járhatatlan és veszélyes. A Rám-szakadék továbbra is le van zárva, de Dobogókő is veszélyes, továbbra is szakadhatnak le ágak. Legalább két hetet kell várni, míg teljesen felszabadul minden turistaút.