Teljes a készültség Párizsban

Egy második gyanúsítottat is köröz a francia rendőrség a csütörtök esti párizsi merénylet miatt, amelyben egy férfi automata fegyverrel lelőtt egy rendőrt, és megsebesített két másikat. A két sebesült rendőr nincs életveszélyben - közölte a belügyminisztérium szóvivője.

A francia hatóságok mozgósították a biztonsági erők minden tagját – az elitegységeket is -, hogy garantálni tudják az állampolgárok biztonságát a vasárnapi elnökválasztáson – jelentette be Bernard Cazeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének péntek reggeli tanácskozása után.

Minden elitegység riadókészültségben van annak az 50 ezer rendőrnek a támogatására, akit szolgálatba osztottak be a választás napjára. “Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez” – jelentette ki a miniszterelnök közleményben.

Vasárnap lesz a francia elnökválasztás első fordulója.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett, de azonosított elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: “Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el a merényletet. Rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a támadót.