Pingvinfióka mutatkozott be a fővárosi állatkertben

Pénteken, a Föld-fesztivál első napján mutatkozott be a nagyközönségnek Tifani, a négy hónapos pingvinfióka. A veszélyeztetett pápaszemes pingvinekkel bő három évtizede foglalkozik a magyar főváros állatkertje, ahol eddig összesen harminc fióka cseperedett fel sikeresen.

Tifani, a budapesti pingvinkolónia egyik legifjabb tagja még a tavalyi év végén, 2016. december 22-én kelt ki a tojásból. Épp a Föld napján lesz tehát négy hónapos, vagyis, bár még mindig fióka, méretét tekintve már nem sokban marad el a felnőtt állatoktól. Bemutatkozása mégis most volt időszerű, hiszen az első hónapokban a közönség még nem láthatja a pingvinfiókákat – írja közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A pingvinek állatkerti szaporításának bevált módszere szerint a tojásból kikelő fiókát először a szülőpár gondozza. Erre egy rejtett kialakítású költőüregben kerül sor, amely a fiókának a legteljesebb nyugalmat biztosítja, ezzel viszont az is együtt jár, hogy az apróságból a nagyközönség gyakorlatilag semmit sem láthat.

Bő egy hónap, általában 33 nap elteltével a fiókát a gondozók különválasztják a szülőktől, ezután egy csaknem három hónapon át tartó utónevelési fázis következik. Ez is a színfalak mögött történik, ezért a közönség csak akkor láthatja az állatot, amikor már a négy hónapos kor felé közelít, és a kolónia teljes jogú tagjává válik. Tifani esetében ennek most jött el az ideje.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben komoly múltja van a pingvinek tartásának. A régebbi időkben sziklaugró és Humboldt-pingvineket láthatott a közönség, de a manapság bemutatott pápaszemes pingvinek tartásával is több mint három évtizede foglalkoznak Budapesten. A kolónia jelenleg 33 egyedből áll, ezáltal a magyarországi állatkertek közül náluk látható a legnépesebb pingvinközösség.


Föld fesztivál a budapesti állatkertben

A közlemény szerint több mint két évtizede rendszeresen szaporítják is a pápaszemes pingvineket. Az első Budapesten kelt, és sikeresen fel is cseperedett pingvinfióka (Félix) 1994-ben jött a világra. A most bemutatkozott Tifani már a 29. a budapesti fiókák sorában, és még csak nem is ő a legfiatalabb, hiszen 2017. január 17-én a 30. fióka is kikelt: ő a Vanda nevet kapta. Vanda azonban nem csatlakozhatott Tifanihoz a pénteki bemutatón, mert sokkal kevésbé nyugodt, inkább harcias természetűnek mondható.

A pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) nem a Déli-sarkvidéken, hanem Afrikában, a Dél-afrikai Köztársaság, illetve Namíbia tengerpartjai mentén élnek. Vadonbeli állományukat 60-80 ezer, más adatok szerint valamivel több, mint 100 ezer egyedre becsülik: akármelyik becslés is van közelebb a valósághoz, a faj mindenképpen veszélyeztetett.

A természetes élőhelyek pusztulása mellett komoly veszély rájuk a Jóreménység-fokát megkerülő hajóforgalom, hiszen a nagy forgalom miatt ezeken a vizeken az átlagosnál gyakoribbak a hajózási balesetek. Az ilyenkor vízbe ömlő nyersolaj, illetve üzemanyag komolyan veszélyeztetheti a madarakat. 2000-ben egy ércszállító hajó baleseténél például mintegy 40 ezer pingvin került veszélybe. A beszennyeződött tollúakat nemzetközi csapat mosta le egyenként. A mentőmunkában akkor a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik munkatársa is részt vett.

Tifani pénteki bemutatkozása egyúttal az öt napon át tartó Föld-fesztivál nyitóeseménye is volt. Április 21-től 25-ig az állatkert és partnerszervezetei változatos programokkal várják a nagyközönséget.