Megfosztották orosz állampolgárságától a szentpétervári merénylőt

Az orosz belügyminisztérium megfosztotta Akbarzson Dzsalilovot, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjét orosz állampolgárságától, azzal az indoklással, hogy az apja jogsértő módon jutott ahhoz, ezért tőle is megvonták útlevelét - jelentette be Irina Volk, a tárca szóvivője pénteken.

A szóvivő szerint egy szentpétervári bíróság megállapította, hogy az öngyilkos merénylő apja, A. K. Dzsalilov hamis adatokat közölve jutott 2009 júniusában orosz állampolgárságához. A törvényszéki döntés következményeként megvonták az állampolgárságot Akbarzson Dzsalilovtól is. Hasonlóképpen járt el egy permi bíróság az Azimov család esetében is, azon az alapon, hogy a családfő, A.I Azilov és a két fivér, Abror és Akram 2010-ben hamis adatok alapján szerezte meg az állampolgárságot.

A Dzsalilov és az Azilov család egyaránt a kirgizisztáni üzbég kisebbséghez tartozik. A hatóságok szerint Abror Azimov készítette fel a robbantásra az öngyilkos merénylőt, Akram Azimovot pedig okirathamisítással, merénylethez szükséges pénz átutalásával és a “nemzetközi terroristákkal” való kommunikáció megszervezésével gyanúsították meg. A legfontosabb bűnügyekben eljáró orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön közölte, hogy az öngyilkos merénylőt egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoport támogatta anyagilag.

A szentpétervári metróban április 3-án elkövetett pokolgépes merényletnek 15 halálos áldozata volt, és további 102-en megsebesültek. A merénylettel összefüggésben az orosz hatóságok összesen tíz közép-ázsiai származású személyt vettek eddig őrizetbe.