Hová menjünk, mit nézzünk a hétvégén? - programajánló

Újabb hétvége köszöntött ránk számtalan kulturális élménnyel, ha otthon maradunk és ha elindulunk.

MOZI
1945 - Török Ferenc új filmje

Az 1945 című mozi Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása. A balladisztikus, kezdetben lassú folyású, a vásznon fekete-fehérben megelevenedő dráma csupa olyan kérdést feszeget, amely a kollektív bűntudat számlájára írhatóan sokáig nem volt beszédtéma. Török Ferenc most ezt választotta témájául, s amit lehetett, megtett azért, hogy remek film szülessen. Erős színészgárdát választott, a helyi kiskirály szerepében Rudolf Péter brillírozik, Szirtes Ági, Szarvas József, Nagy-Kálózy Eszter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván és Nagy Marcell tűnik fel a főbb szerepekben. A gyönyörű képekért Ragályi Elemér operatőr, a tökéletes látványért Rajk László felelt, a film zeneszerzője pedig Szemző Tibor. A Berlini filmfesztivál közönségdíjas filmje minden bizonnyal itthon is megtalálja közönségét – az értő szemeket és a nyitott lelkeket.

Török Ferenc 1945 című filmjének egy jelenete. Fotó: Miami Jewish Film Festival

Török Ferenc 1945 című filmjének egy jelenete.

 

PROGRAM
24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseménye idén április 20-án nyitotta meg kapuit a Millenárison, és vasárnapig, azaz április 23-ig várja az érdeklődőket. A könyv és a betűk szerelmesei csaknem 50 ezer kötet könyvből válogathatnak,  500 programon vehetnek részt, 850 szerző, tudós és művész várja őket.  A rengeteg színes programból választhatunk, de ha csak a könyves standok között sétálgatunk már az is igazi élmény.  Biztos, hogy ránk talál egy két kötet könyv, csak a pénztárcánk legyen nálunk! A Könyvfesztivál szombat-vasárnap délelőtt 10 órától este hétig várja a látogatókat.

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison 2017. április 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison 2017. április 20-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotóutca – a Nagymező utcában

Ezen a hétvégén 80 ingyenes fotóművészeti programmal harmadszor is kitelepül a budapesti Nagymező utcára a Capa Központ és a Mai Manó Ház. Ingyenes kiállítások gyermekprogramok, koncertek, utcai, gasztro- vagy éppen Instagram fotózást oktató workshopok várják az érdeklődőket. A Fotóutca célja, hogy széles, a fényképek és a fotózás iránt nyitott fővárosiakat és látogatókat szólítson meg és segítsen megmutatni, mi zajlik jelenleg a fotográfia világában, mindezt rendhagyó keretek között.

Futóutca - a 2016-os fesztivál Fotó: MTI/Mohai Balázs

Futóutca – a 2016-os fesztivál Fotó: MTI/Mohai Balázs

TV

Világok harca – amerikai sci-fi
Szombat 21.10 – Duna Tv

1938-ban különös történetet hallhattak az amerikai rádióhallgatók.  E szerint Marslakók szállták meg a földet,akik minden ok nélkül támadtak a földi emberekre. Bár hangjátékról volt szó,  H. G. Wells 1898-ban írt Világok harca című sci-fije szolgáltatta az alapot,  olyan realisztikusra sikerdett, hogy a hallgatók egy része pánikba esett, mert tényleg elhitte, hogy mindez valóság.
Ezt a művet azóta sokszor feldolgozták,  Steven Spielberg filmjében most Tom Cruise veszi fel a harcot a földönkívüliekkel.  Azokkal, akik egy ideje már köztünk vannak, szemmel tartanak és tanulmányoznak minket.

Tom Cruise tegnap már autogramokat osztogatott Bécsben. Fotó: Getty Images

Tom Cruise Bécsben. Fotó: Getty Images

World Trade Center
Vasárnap 21.05 – M2

Oliver Stone filmje azoknak a rendőröknek a történetét meséli el, akik 2001. szeptember 11-én elsőként érkeztek a a World Trade Centerhez. Öt férfi indult be az épületbe, azonban a leomló romok alatt csapdába estek. Kettejüket hat méter mélyre temették a betontömbök és fémdarabok. Nem látták, csupán hallották egymást, a következő tizenkét órát pedig úgy élték túl, hogy a családjukról, a munkájukról, a reményeikről és a csalódásaikról meséltek egymásnak. Szeptember 11-e örökre beégette magát az emberiség történelmébe, a túlélők története figyelmeztetés mindannyiunknak.